Lounais-Suomen poliisi varautuu lukuisiin kotihälytys- ja liikennetehtäviin jouluna

0

LOUNAIS-SUOMI. Lounais-Suomen poliisi varautuu tänäkin jouluna siihen, että alueella on runsaasti kotihälytystehtäviä. Uusista koronarajoituksista ja suosituksista johtuen joulunvietto keskittyy koteihin, joissa asiat eivät aina suju toivotulla tavalla.

Viime jouluna Lounais-Suomen poliisilla oli joulunpyhinä kolmen vuorokauden aikana yhteensä 124 kotihälytystä. Käytännössä siis läpi joulun poliisia tarvittiin paikalle jossain päin Satakuntaa ja Varsinais-Suomea lähes puolen tunnin välein kotioloissa havaitun häiriötilanteen, väkivallan tai väkivallan uhkan takia.

–Liiallinen päihteidenkäyttö varjostaa valitettavan monen perheen joulunviettoa. Jos tunnelma kotona tai vaikkapa naapurissa kiristyy uhkaavaksi tai kun kyse on jo vaaratilanteesta, on epäröimättä soitettava hätänumeroon 112, muistuttaa valvonta- ja hälytystoiminta sektorin johtaja Stephan Sundqvist Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Lounais-Suomen poliisi turvaa joulun meno- ja paluuliikennettä valvomalla erityisesti nopeuksia, ajotaparikkeitä ja rattijuopumuksia. Liikennepoliisisektorin johtaja, ylikomisario Mika Peltola muistuttaa kaikkia joululiikenteessä matkaavia, että joulunvietto ja jouluun rauhoittuminen kannattaa aloittaa jo ajomatkalla.

–Kiireen tuntu ei kuulu liikenteeseen. Ajomatkalle kannattaa varata mukaan malttia ja tarpeeksi aikaa. On hyvä muistaa, että ruuhkissa ohittaminen ei johda käytännössä ajansäästöön vaan ennemminkin vaaratilanteisiin, Peltola huomauttaa.

Kiireettömän matkasuunnitelman lisäksi on ennen lähtöä tärkeää varautua niin auton kuin myös kuljettajan kunnon tarkastamisella.

–Tarkista ainakin, että kaikki valot ja pyyhkijät toimivat, ajoneuvossa on tarpeeksi pakkasenkestävää lasinpesunestettä, renkaat ovat kunnossa ja niissä on tarpeeksi ilmanpainetta, Peltola neuvoo.

Kuljettajan kunnon osalta Peltola muistuttaa, että päihteettömyyden lisäksi myös kuljettajan vireystilalla on suuri vaikutus liikenneturvallisuuteen.

–Kuljettajan tulee olla levännyt ja virkeä. Tällöin joululiikenteessäkin pärjää ja pääsee turvallisesti perille, Peltola sanoo.