ALUEVAALIT: Rauno Kajander haluaa ajaa koko maakunnan etua

0
Aluevaltuuston ensimmäinen kausi on Rauno Kajanderin mukaan todella tärkeä, sillä silloin vedetään tulevaisuuden suuntaviivat. (Kuva: AVL arkisto/Asko Virtanen)

Miksi olet ehdolla tammikuun aluevaaleissa?
–Haluan vaikuttaa koko maakunnan sosiaali- ja terveysasioihin sekä turvata lähipalveluiden säilymisen.

Miksi joku muu kuin kotikuntasi asukas äänestäisi sinua?
–Olen aina pitänyt tärkeänä, että koko Varsinais-Suomi pidetään elinvoimaisena saaristosta Satakunnan ja Hämeen rajoille

Keskeisin tavoitteesi, jos tulet valituksi?
–Ensimmäinen kausi valittavalla aluevaltuustolla tulee olemaan erittäin tärkeä. Tällä kaudella vedetään tärkeitä suuntaviivoja palveluiden määrästä ja saatavuudesta. Tärkein tavoitteeni on valvoa, että tämä työ tehdään koko maakunnan parasta ajatellen. Lähipalvelut on turvattava.

Millaisia uhkia näet sote-uudistuksessa?
–Uhkana on se, että ei nähdä maakuntaa kokonaisuutena. Mahdollinen vallan valuminen kaupunkeihin mietityttää.

Millaisia mahdollisuuksia näet sote-uudistuksessa?
–Näen monia mahdollisuuksia. Esimerkiksi tietojärjestelmien päivittäminen yhdenmukaiseksi. Nykyään on satoja tietojärjestelmiä, jotka eivät keskustele keskenään ja joiden ylläpito maksaa satoja miljoonia. On hyvä, että palvelut menevät isommille hartioille. Tällä taataan hyvä hoito koko valtakunnassa.

Pitäisikö yksityisillä palveluntuottajilla olla nykyistä merkittävämpi rooli palvelun tuottajina?
–Yksityisiä palveluntuottajia tarvitaan, mutta mielestäni niitä ei ole tarvetta lisätä. Vakavien sairauksien hoidossa apu haetaan aina julkiselta puolelta, esimerkiksi syöpäsairauksissa. Molempia siis tarvitaan, mutta on erittäin tärkeää turvata julkisen puolen rahoitus.

Mitä tehdä sote-sektorin työvoimapulalle?
–Soteala tulee pitää houkuttavana koulutusta lisäämällä ja työkyvystä huolehtimalla. Isompi organisaatio voi antaa myös enemmän erilaisia työvaihtoehtoja sisäisten siirtojen myötä.

Mitä toivot paikallisista toimintamalleista säilytettävän?
–Lähipalvelut kaikille, toimivat yhteydet kaikissa eri kanavissa varmistaa hoitoon pääsyn. Hoitopalveluiden tuottaminen myös kotiin, jos tilanne sen vaatii.

Mistä toimintamalleista haluaa ottaa mallia?
–Ikäihmisten määrä lisääntyy. Satakunnassa aloitettu ohjelma, joka edistää vanhusten asumis- ja tukipalveluja kotona. Tämä on mielestäni hyvä juttu, josta voisi ottaa mallia. Turvallinen ja hyvä vanhuus kuuluu kaikille.


Kuka?

Nimi, ikä, paikkakunta, puolue: Rauno Kajander, 54, Pöytyä, keskusta.
Ammatti ja koulutus: Maanviljelijä, maanviljelysteknikko.
Keskeisimmät luottamustoimet tähän mennessä : Viime vaalikaudella Pöytyän kunnanhallituksen puheenjohtaja, Keihäskosken maamiesseuran puheenjohtaja, TOK edustajiston jäsen


Auranmaan Viikkolehti haastattelee Auranmaan alueen aluevaaliehdokkaita ennen 23.1. pidettäviä ensimmäisiä aluevaaleja. Kaikki ehdokasjutut tehdään samoilla kysymyksillä.