ALUEVAALIT: Marja Kattelus haluaa säilyttää sote-palvelut kaikille avoimena ja helposti saavutettavina

0
Marja Kattelus sylissään tyttärensä Hilppa Kattelus, joka on kuvassa vielä vauva mutta nyt jo neljävuotias neiti.

KOSKI. Miksi olet ehdolla aluevaaleissa?
–Lähdin ehdolle aluevaaleihin, koska haluan että meillä on toimivat sote-palvelut. Palveluiden pitää olla kaikkien saatavilla, eikä esteenä saa olla välimatka, tulotaso, fyysinen rajoite, rokottamattomuus tai mikään muukaan seikka. Sosionomi/diakonikoulutus avasi silmiäni monenlaisille yhteiskunnassamme epäkohdille, joihin haluaisin olla vaikuttamassa.

​Miksi joku muu kuin kotikuntasi asukas äänestäisi sinua?
–Olen kristillisen arvopohjan omaava, maalaisjärjellä varustettu ehdokas. Minulta löytyy näkökulmia myös yhteiskuntamme heikoimmassa asemassa olevien tukemiseksi. Aion pitää kaikkien pienempien kuntien puolia, jotta peruspalveluita saataisiin säilytettyä järkevällä etäisyydellä.

​Keskeisin tavoitteesi, jos tulet valituksi?
–Keskeisin tavoitteeni tällä hetkellä on, että sosiaali- ja terveyspalvelut säilyisivät kaikille avoimena ja helposti saavutettavina. Myös henkilökuntaresurssit tulisi hoitaa kuntoon, jotta hoitosuhteisiin saataisiin pysyvyyttä ja pitkäjänteisyyttä.

Millaisia uhkia näet sote-uudistuksessa?
–Näen uhkana palveluiden liiallisen keskittymisen isoimpiin kaupunkeihin. Myös uudistuksen taloudellinen puoli mietityttää, sekä se, miten paljon kunnille jää päätäntävaltaa omiin asioihin.

Millaisia mahdollisuuksia näet sote-uudistuksessa?
–On hyvä, että sote-uudistuksessa keskitytään enemmän ennaltaehkäisevään työhön. Pidän erityisen tärkeänä lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluiden vahvistamista. Palveluiden keskittäminen saman katon alle helpottaa asioiden hoitamista, varsinkin jos samalla käynnillä voi hoitaa terveys- ja toimeentuloasiat.

Pitäisikö yksityisillä palveluntuottajilla olla nykyistä merkittävämpi rooli palvelun tuottajina?
–Kyllä. Olisi hyvä, jos etenkin pienemmät suomalaiset yksityiset palveluntuottajat saisivat enemmän sijaa. Yksityisten tarjoamat pienemmät perhekodit ja palveluasuminen tuovat hyvän lisän isommille kunnallisille yksiköille. On hyvä, jos ihmisille löytyy valinnanvaraa palveluista. Sosiaalipuolella merkittävää työtä tekee kolmannen sektorin toimijat, myös heidän rooliaan tulisi pohtia sote-uudistuksessa.

Mitä tehdä sote-sektorin työvoimapulalle?
–​​Hoitajien ja muiden pienempipalkkaisten palkkaustasoa tulisi nostaa, sekä parantaa työoloja. Suomesta kyllä varmasti löytyy tekijöitä, joten en toisi hoitajia ulkomailta. Koronarokotepakko tulisi perua, koska sen myötä alalta saattaa lähteä useita kymmeniä tuhansia ammattilaisia. Lääkäreitä voitaisiin saada terveyskeskuksiin enemmän, jos he voisivat toimia siellä yrittäjinä toimeksiantosuhteella.

Mitä toivot paikallisista toimintamalleista säilytettävän?
–Koskella on toteutettu ”Hyvä järjestöyhteistyö pienessä kunnassa” -hanke, jonka avulla luotiin yhteistyötä sote-järjestöjen kanssa. Etenkin pienemmillä paikkakunnilla eri tahojen välinen yhteistyö on tärkeää ja sitä olisi hyvä jatkaa myös sote-uudistuksen myötä.

Mistä toimintamalleista haluat ottaa mallia?
–Haluaisin ottaa mallia Euroopassa suositusta perhelääkäri mallista. Malli mahdollistaa nopean pääsyn tutulle lääkärille ja tuo hoidolle jatkuvuutta. Malli tuo myös säästöjä, kun aikaa ei kulu turhiin tutkimuksiin.

Auranmaan Viikkolehti haastattelee Auranmaan alueen aluevaaliehdokkaita ennen 23.1. pidettäviä ensimmäisiä aluevaaleja. Kaikki ehdokasjutut tehdään samoilla kysymyksillä.


KUKA?

Nimi, ikä, paikkakunta, puolue: Marja Kattelus, 36, Koski, Valta kuuluu kansalle
Ammatti ja koulutus: sosionomi/diakoni, kotiäitinä tällä hetkellä
Keskeisimmät luottamustoimet tähän mennessä: MLL Koivistonkylä paikallisyhdistys puheenjohtaja 2011–2013