Ämpäreitä vai papukaijamerkkejä?

0

Nyt sekin sitten nähtiin: aluevaalien äänestysprosentti jäi alle 50:n.

Siitä, että valinnanvaraa olisi ollut liian vähän, ei tulos ainakaan voi olla kiinni. Olivathan äänestyskoppeihinkin kiinnitetyt ehdokaslistalakanat niin isoja, että tällainen puolitoistametrinen olisi tarvinnut kopissa jakkaran nähdäkseen ylärivit. Oli listoja toki kyllä luettavana matalammallakin.

Kaikki eivät pidä matalaa äänestyshalukkuutta ongelmana. On kuulemma vain hyvä, että ne, jotka eivät asiaa ymmärrä, jättävät äänestämisen fiksummille.

Mutta mikä peruste tuo on? Kyllähän enemmistö meistä tietää olevansa keskimääräistä fiksumpia muun muassa autolla ajaessaan, miksei siis äänestämisessä? Lisää itseluottamusta kehiin!

Voi tietysti olla niinkin, että äänestäminen jännittää liikaa. Seurasin äänestystä toimitsijan pöydän takaa ja jännitystä esiintyi, pöydän molemmin puolin.

Lipun ottaminen oli joillakin unohtua ja muutamat ihmettelivät, osaako sitä piirtää numeroa ohjeiden mukaisella mallilla.

Toivon vaan, että ne nuoret miehet, jotka halusivat lipun avaamalla varmistaa minulta kirjoittaneensa numeron oikeaan kohtaan, eivät saaneet elinikäistä äänestämiseen liittyvää traumaa, kun minä leimauspöydän toisella puolella kiljaisin ”älä näytä sitä minulle!” ja peitin silmät käsilläni.

Vaalisalaisuuden merkitys on kaiverrettu sydämeeni aika syvälle, mutta hiukan rauhallisempikin reagointi olisi taatusti riittänyt.

Osa nuorisosta pelasikin varman päälle ja lähti äänestämään yhdessä vanhempiensa kanssa. Äänestämiseen tutustumassa kävi vanhempiensa seurassa myös mukavasti lapsia vaunuikäisistä esikoululaisiin. Toivottavasti heille jäi tapahtumasta myönteinen muistijälki.

Mietin itsekseni, voisiko näitä tulevia äänestäjiä palkita jo etukäteen vaikka mukavalla tarralla. Siinä voisi värikkään kuvan lisäksi olla tekstinä vaikka ”Isona minäkin äänestän”.

Ja pitäisiköhän aikuisiakin äänestäjiä jotenkin muistaa? Kyläyhdistysten järjestämät vaalikahvituksethan ovat historiaa, mutta jotain voitaisiin keksiä. Ämpäreitä ei ehkä kannata jakaa, mutta nyt, käytännöksi on tullut henkilökohtaisen kynän antaminen äänestäjälle, kyniin voisi lisätä jotain rohkaisevaa ja kehuvaa tekstiä tyyliin ”Demokratian puolustaja” tai ”Fiksut äänestää”?

Ideanikkarit kehiin, seuraavat vaalit ovat jo ensi vuonna!

toimittaja evp
Päivi Perkiö
phperkio@gmail.com