Annika Saarikko yllättyi iloisesti aluevaalituloksesta

0
Keskustan puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Annika Saarikko näkee, että lautakuntien avulla sellaistenkin kuntien ääni saadaan kuuluviin, joista ei tullut valituksi yhtään ehdokasta aluevaltuustoon.

ORIPÄÄ. Oripääläinen keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko myöntää yllättyneensä iloisesti aluevaalien vaalituloksesta.

–Kun sunnuntaina ennen Helsinkiin lähtöä kävin hiihtelemässä Oripään pelloilla, en osannut odottaa näin hyvää tulosta, Saarikko myöntää.

Keskusta sai koko maassa 19,2 prosenttia äänistä eli vain kymmenyksen vähemmän kuin toiseksi tullut SDP. Kokoomuksen ääniosuus oli 21,6 prosenttia.

Varsinais-Suomessa keskusta oli kolmas viidentoista prosentin ääniosuudella. Saarikko henkilökohtaisesti sai 2006 ääntä. Äänisaalis oli maakunnan kahdeksanneksi suurin.

Ydinviesti läpi

–Ennen vaaleja maalailtiin pelkoja siitä, että aluevaltuustosta tulisi Turun hallitsema. Se ei onneksi toteutunut, sillä myös pienet kunnat saivat paljon edustajia. Valituksi tuli edustajia ympäri maakunnan, Saarikko painottaa.

Keskustan hyvä vaalimenestys johtui Saarikon mukaan ennen muuta siitä, että puolue sai läpi ydinviestinsä lähipalveluiden merkityksestä.

–Keskustan kannatus Varsinais-Suomessa oli parempi kuin viime kunnallisvaaleissa tai eduskuntavaaleissa. Keskustan taktiikkana oli, että jokaisessa kunnassa on mahdollisimman vahva lista ja se puri. Ihmiset äänestivät kotiseudun ehdokasta, Saarikko sanoo.

Palveluverkosta päätös

Uuden aluevaltuuston tehtävä numero yksi on Saarikon mukaan palveluverkosta päättäminen. Vaaleissa keskusta asetti tavoitteeksi, että joka kunnassa pitää olla vähintään yksi sote-asema.

–Koko repertuaaria ei tarvitse olla kaikkialla, mutta perusasiat on turvattava, Saarikko painottaa.

Toinen valtuuston suuri tehtävä liittyy siihen, miten palvelut tuotetaan eli millainen rooli tulee järjestöille ja yksityisille palveluntuottajille julkisen tuotannon kumppaneina.

–Kolmas tärkeä tehtävä on uuden työnantajakulttuurin luominen. Hyvinvointialueelle tulee töihin yli 20 000 ihmistä ja henkilöstön jaksaminen on tärkeä huomion kohde, Saarikko painottaa.

Yhdessä yössä ei muutoksia ole luvassa ja maakuntamallin suunnittelu on Varsinais-Suomessa vielä alkutekijöissään.

Lautakunnat käyttöön

Saarikon mukaan on tärkeää, että hallinnossa tulee käyttöön lautakuntamalli eikä valiokuntamalli. Lautakuntiin voidaan valita myös sellaisia henkilöitä, jotka eivät vaaleissa tulleet valituksi. Lautakuntakuntamallin avulla on mahdollista ajaa myös paremmin sitä, että päättämään tulee mahdollisimman laajasti ihmisiä maakunnan eri puolilta, myös sellaisista kunnista, joista ei tullut valituksi yhtään valtuutettua.

Keskusta on pitänyt esillä sitä, että hyvinvointialueille voisi jatkossa tulla lisää tehtäviä, jolloin niistä voisi tulla maakuntia.

–Kunnilta ei pidä enää siirtää tehtäviä pois, mutta valtion tehtäviä voisi tulevaisuudessa siirtää alueille.

Hallituksen työskentelyyn keskustan vaalituloksella ei Saarikon mukaan ole suoraa vaikutusta.

–Hallituksen toimintakyvyn ratkaisee asioissa onnistuminen, mutta nämä vaalit ovat hyvä ponnahduslauta keskustalle kohti eduskuntavaaleja ja takaisin suurten joukkoon, Saarikko painottaa.