Aurajoentie ja Hämeen Härkätie valaistiin loppiaisena monin tavoin ja valoin

0
Kun kaunis pakkaspäivä kääntyi hämärään, alkoivat ulkotulet loimottaa Hämeen Härkätiellä Marttilassa. Kuva: Tuomas Honkasalo

AURAJOENTIE, HÄRKÄTIE. Hämeen Härkätiellä on jo pitkä perinne loppiaistulista. Tänä vuonna lempeät loppiaisvalot syttyivät ensimmäistä kertaa organisoidusti Aurajoen matkailutien varteen. Osa matkailutien loppiaisvaloajelijoista oli sitä mieltä, että tien varret olivat hienosti valaistu ja osa taas kaipasi valoja vielä enemmän.

Annetun palautteen perusteella Aurajoentie valaistaan varmasti myös tulevina loppiaisina.

Mukana tapahtumassa olivat muun muassa Maatalousyhtymä Heikola, Mustanojan kyläyhdistys, Wanha Kanala, Vanha Vehnämylly ja Pöytyän Museopappila.

–Palaute on ollut positiivista. Heikolan jätkänkynttilät saivat paljon hyvää palautetta. Kävijöitä oli yrittäjien mukaan Auranmaan lisäksi muun muassa Uudestakaupungista, Forssasta ja Turusta, kertoo tapahtumaa organisoinut Auran kunnan elinvoimajohtaja Anna-Mari Alkio.

–Aurajoentie on 70 kilometriä pitkä matkailutie, ja palautteen mukaan valoja olisi voinut olla enemmänkin. Mikäli tämä tullaan järjestämään uudelleen, otamme tämän järjestelyissä huomioon. Tämä tosiaan oli ensimmäinen kerta ja uskon, että ensi vuonna mukaan saataisiin enemmän yhdistyksiä ja yrityksiä sekä tien varren asukkaita, Alkio tuumaa.

Marttilassa mittava valoketju

Hämeen Härkätiellä on jo vuosien perinne loppiaisvalojen sytyttelystä tien varteen Liedon, Marttilan, Kosken ja Someron kautta aina Tammelaan saakka. Vahva perinne sai tänä vuonna ainakin Marttilassa lisää kipinää, sillä Marttilassa yhdistysten yhteistyöllä saatiin aikaa kilometrien pituinen valoketju, jossa kunnan läpi kulkeva Härkätie valaistiin ulkotulin melkein koko matkalta. Suuren osan matkaa ulkotulia oli molemmin puolin tietä.

–Tulia laitettiin 30 metrin välein tienvarteen. Lisäksi ihmiset laittoivat vielä omia tuliaan teiden risteyksiin ja omille teilleen. Elina Kullanmäki hoiti järjestelyt ja jakoi ihmisille omat kilometrin pätkät, minkä he ovat sitten itsenäisesti hoitaneet. Ulkotulet on kustantanut Marttila-seura, kertoivat Ritva ja Kari Isotalo Marttilan nuorisoseurasta.

Härkätie täyttyikin hetkittäin ruuhkaksi asti autoista, kun tulet, lumilyhdyt, jätkänkynttilät, jäälyhdyt, lyhtykynttilät ja kausivalot toivat pakkasiltaan lempeää kauneutta.

Isotalot pitävät tärkeänä hoitaa loppiaistuliperinnettä yhdellä Suomen vanhimmista teistä. Kyseessä on myös varsinainen voimannäyttö marttilalaisilta.

–Kai tässä oli vähän sellaistakin ideaa tänä vuonna, että joulun pois polttamisen lisäksi poltetaan tuo korona pois täältä, naurahtivat Isotalot ja kuvailivat yhteisöllisen projektin tuovan toivon tuntua ihmisille.

–Tästä lähdetään seuraavaksi polttamaan meidän joulukuusi tuonne Nuorisoseurantalon pihalle. En tiedä muista, mutta meidän kuusi ainakin palaa siellä, kuten normaalisti joka vuosi, Kari Isotalo suunnitteli.

Kuusi ei sentään ollut kotona ihan kuivunut pystyyn, vaan sai seurakseen hieman kuivaa klapia.
Tuomas Honkasalo