Aurajoki Oy:n uuden tehtaan paikka selviää kevään kuluessa

0
Aurajoki Oy:n toimitusjohtajalla Ralf Sohlströmillä on paljon mietittävää, sillä uuden tehtaan paikka on päättettävä kevään kuluessa. Auran lisäksi vaihtoehtoja ovat myös Salo ja Lieto. (Kuva: Asko Virtanen).

AURA. Aurassa sijaitseva Aurajoki Oy suunnittelee parhaillaan mittavaa investointia, joka saattaa johtaa myös yrityksen muuttoon pois Aurasta. Päätös uuden tehtaan paikasta on määrä tehdä kevään kuluessa.

Muun muassa kuumasinkityksiä tekevällä yrityksellä on nykyään seitsemän toimipistettä, joista kuusi sijaitsee Suomessa. Yritys on perustettu Aurassa vuonna 1967.

Nykyinen halli on rakennettu vuonna 1976 ja sitä on laajennettu vuosina 1982 ja -96. Parhaillaan halliin tehdään kattoremonttia, mutta kattoremontti ei muuta sitä tosiasiaa, että halli on käyttöikänsä päässä. Vuonna 2019 tehdyssä kuntotarkastuksessa arvioitiin hallilla olevan käyttöikää viitisen vuotta.

Myös yrityksen pääkonttori sijaitsee Aurassa.

Mittava investointi

Uuteen halliin hankitaan myös uudet tuotantolaitteet.

–Kyseessä on yli 10 miljoonan euron investointi. Uudisrakennuksen koko on noin 5000 neliötä. Tavoitteena on rakentaa Pohjois-Euroopan tehokkain ja ympäristöystävällisin laitos. Vastuullisuus on yhtiön uudessa strategiassa keskeinen arvo ja uskomme, että se tulee olemaan tärkeä kilpailuvaltti, kertoo Aurajoki Oy:n toimitusjohtaja Ralf Sohlström.

Vastuullisuus näkyy muun muassa siinä, että uudisrakennukseen tuleva uusi tekniikka on energiatehokkaampaa kuin nyt käytössä oleva. Käyttöön tulee muun muassa lämmön talteenottojärjestelmä ja aurinkovoima on harkinnassa. Raaka-aineen käyttö tehostuu ja vedenkäyttöjärjestelmästä tulee suljettu.

Aurajoki Oy:llä on noin 180 työntekijää, joista 34 työskentelee Aurassa. Yhtiön liikevaihto on 27 miljoonaa.

–Uuden hallin suunnittelu on parhaillaan käynnissä. Lähtökohta oli, että se rakennetaan Auraan, mutta myös muita vaihtoehtoja tutkitaan. Salosta on tehty tonttivaraus ja myös Lieto on mahdollinen. Asiakkaiden vuoksi tehtaan on järkevä sijaita Turun itäpuolella, Sohlström sanoo.

Suurin osa auralaisia

Suurin osa Auran tehtaan työntekijöistä asuu Aurassa tai naapurikunnissa. Varsinaista henkilöstökyselyä ei ole vielä tehty, mutta spontaaneja kannanottoja henkilöstöltä on tullut. Niiden mukaan Saloa pidetään kovin kaukaisena Aurasta katsottuna.

–Salon vahvuus on Auraa parempi logistinen sijainti moottoritien vieressä ja lähempänä pääkaupunkiseutua. Auran puolesta puhuu taas ennen kaikkea se, että suurin osa henkilöstöstä asuu täällä, Sohlström sanoo.

Auran plussia ovat myös oma tontti, missä on tilaa myös uudisrakennukselle. Miinuspuolena nähdään, että henkilöstön rekrytointi Auraan on vaikeampaa kuin Lietoon tai Saloon.

–Arvostamme myös sitä, että Auran kunnasta on useampaan kertaan kysytty, onko jotain mitä he voisivat tehdä meidän Auraan jäämisen puolesta. Arvostamme sitä, mutta ratkaisu tehdään luonnollisesti liiketaloudellisin perustein, Sohlström sanoo.

Se on vielä mietinnässä, asettuuko yhtiö vuokralle uudisrakennukseen vai rakennetaanko oma kiinteistö. Ratkaisulla saattaa olla vaikutusta myös sijaintipäätökseen, sillä lähempänä Turkua kiinteistöjen arvo on korkeampi.

Uuden tehtaan on määrä olla valmis niin, että muuttamaan päästään tammikuussa 2024.