Auran ja Pöytyän lasten koronarokotukset alkoivat – Rokotuksia annettiin kahden päivän aikana noin 400

0
7-vuotias Ulpu istui tukevasti äitinsä Susanna Sorviston sylissä, kun terveydenhoitaja Pia Eriksson antoi rokotteen. Kuva: Timo Kalenius

AURA. Auran terveysasemalla järjestettiin torstaina ja lauantaina 5–11-vuotiaille lapsille suunnattu rokotustapahtuma. Rokotuksiin sai varata ajan ennakkoon. Pop up -tapahtumaan sai saapua myös ilman ajanvarausta. Rokotusta varten piti vanhemmilta olla suostumus, joko kirjallisesti tai suullisesti paikan päällä.

THL:n lasten koronarokotuksia koskeva asetus astui voimaan jouluaaton aattona ja siinä kunnille annetaan mahdollisuus tarjota kaikille 5–11-vuotiaille koronarokotuksia. Aiemmin koronarokotetta tarjottiin vain 5–11-vuotiaille, jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmään.

–Yllätyimme itsekin suuresta rokotettavien määrästä ja varsinkin ensimmäisenä päivänä näytti välillä siltä, että kuinkahan tästä selvitään, mutta hyvin kaikki lopulta meni. Rokotuksia lapsille annettiin kahden päivän aikana arviolta 400, joten sekin kertoo siitä, että tarvetta tälle tapahtumalle oli, kertoo Pöytyän johtava lääkäri Katja Virta.

–Varauksia molemmille päiville oli tosi paljon ja myös useat lasten mukana tulleet vanhemmat ovat ottaneet joko toisen rokotuksen tai sitten kolmannen tehosterokotuksen, kun siihen on mahdollisuus tarjottu, Virta jatkaa.

–Toivoimme, että etenkin kouluikäiset tulisivat rokotuksiin, jotta saisimme mahdollisimman hyvän rokotekattavuuden ennen koulujen alkamista. Rokotuspisteitä meillä oli kuusi ja vaikka kiinnostus rokotuksia kohtaan yllätti meidätkin, niin melko hyvin pysyimme aikataulussa eikä jonoja juurikaan syntynyt, Virta lisää.

Lapsilla haittavaikutukset lieviä

Lapsille annettiin Biontech-Pfizerin Comirnaty 10 mikrogrammaa/annos -rokotetta. Rokotteella on ehdollinen myyntilupa 5–11-vuotiaiden lasten rokottamiseen. Rokotteen perussarjaan kuuluu kaksi rokoteannosta. Toinen annos annetaan pääsääntöisesti 6–12 viikkoa ensimmäisen annoksen jälkeen.

Comirnaty-rokotteella on jo ennestään myyntilupa aikuisten ja yli 12-vuotiaiden lasten rokottamisessa, mutta heille käytetään isompaa rokoteannosta.

Rokotteista kertyneen tiedon perusteella yleisimmät haittavaikutukset lapsilla ovat olleet samankaltaisia kuin yli 12-vuotiailla rokotetuilla. Suurin osa haittavaikutuksista on lieviä ja ohimeneviä, esimerkiksi punoitusta ja turvotusta rokotuskohdassa, kuumetta ja päänsärkyä sekä väsymystä, lihassärkyjä ja vilunväristyksiä.

Ottamalla rokotuksen lapsi voi suojata sekä itseään että lähipiiriään koronavirustaudilta ja etenkin sen vakavalta muodolta. Vaikka lapset harvoin sairastuvat vakavaan koronatautiin, sairaalahoitoa vaativa taudinkuva, oireiden pitkittyminen tai jälkitaudit ovat myös lapsilla mahdollisia.

Riihikoskelta Auraan

Rokotuksia lapsilleen hakemaan olivat Riihikoskelta saapuneet Susanna ja Miika Sorvisto, joiden lapsista rokotuksen saivat 7-vuotias Ulpu ja 5-vuotias Ohto. Perheessä oli jo valmiiksi mietitty, että rokotukset haetaan, kun siihen lupa saadaan. Omikron virusmuunnoksestakin oli jo ehtinyt muodostua selkeä käsitys.

–Olimme asiaa kyllä jo miettineet ja kun saimme tiedotteet koulun ja päiväkodin kautta, että tällainen mahdollisuus nyt olisi niin päätimme heti rokotukset lapsille hakea, kertoo Susanna Sorvisto.

–Kyllähän tämä uusi virusmuunnos omikron vaikuttaa melko ärhäkältä ja leviää muita nopeammin, mutta ilmeisesti aiheuttaa lievemmän tautimuodon. Itse uskon kyllä, että jossain vaiheessa me kaikki tulemme sen sairastamaan, mutta toivottavasti rokotusten avulla tautimuoto on lievempi, hän lisää.

–Meillä molemmilla aikuisilla on jo kaksi rokotetta otettuna ja tehostekin saadaan ensiviikolla, joten sen puolesta suoja ainakin pitäisi olla kunnossa. Ihan lähipiirissä ei tartuntoja ole ollut mutta joillakin tuttavilla koronan lievempää muotoa on sairastettu, Miika Sorvisto kertoo.
Timo Kalenius