Haikeutta Härkätiellä

0

Härkätien Puhelimen ylimääräisessä yhtiökokouksessa koettiin haikeita hetkiä, kun se kokoontui hyväksymään liiketoiminnan siirron Lounealle.Lounean yhtiökokous kokoontuuvielä kuluvan kuun aikanakäsittelemään samaa asiaa. Hyvin todennäköistä on, että järjestely toteutuu ja perinteikkään puhelinyhtiön nimi häviää katukuvasta keväällä.

Yhtiökokouksessa kannettiin huolta paikallisen palvelun säilymisestä. Päätökset tehtiin kuitenkin yksimielisesti. Yli satavuotiaan paikallisen yrityksen loppuminen herättää luonnollisesti haikeutta. Haikeutta ei vähennä vaan pikemminkin lisää se, että paikalliset palvelut ovat jo pitkään vähentyneet ja suunta on ollut kohti aina vain suurempia yksiköitä.

On kuitenkin luonnollista ja väistämätöntäkin, että yhteiskunnan rakenteet muuttuvat. Härkätien Puhelimen kohdalla on vieläpä kysymys puhelintekniikasta, joka on muuttunut täysin niistä ajoista, jolloin yhtiö on perustettu ja keskuksenhoitaja yhdisti puheluita käsin piuhojen avulla.

Katse on kuitenkin suunnattava eteen päin. Millaista yritystoimintaa maaseudulla kannattaa tulevaisuudessa harjoittaa? Esimerkiksi matkailun mahdollisuudet ovat edelleen pitkälti hyödyntämättä. Moni etätyöläinen muuttaisi mielellään maaseudulle, jos sopiva asunto löytyisi tai kakkosasunnon saisi muunnettua pysyvään asumiseen soveltuvaksi.

Maatalous voi erikoistumalla ja jalostusastetta nostamalla olla tulevaisuudessa paljon nykyistäkin merkittävämpi tekijä. Maaseudulla on paljon mahdollisuuksia. Ne on vain löydettävä, aivan niin kuin tarve omalle puhelinyhtiölle löydettiin yli sata vuotta sitten.