Ketään kiinnosta

0

Ei kiinnosta, minkälaisen todistuksen jälkikasvusi sai. Evvk, missä lounastit ja mitä söit tai kuinka monta rokotusta sinuun on tuikattu. Kiviäkin kiinnostaa, miten lujaa tällä kertaa vedit maratonin. Ei kiinnosta, mitä unta näit. Ketään kiinnosta sinun mielipiteesikään.

Mutta, onko meidän koira syönyt ja tekikö se lenkillä tarpeensa. Kantapäähäni tuli rakko ja hampaita vihloo. Onko kotona kaljaa ja viiniä? Mistä saa juustoa halvimmalla ja ämpäreitä ilmaiseksi?

Naapurillakin näyttää olevan uusi auto ja vaimon veljellä isommat tulot. Tuttukin erosi ja kuulitkos, että niiden mukulalla on päihdeongelma. Vaikka mitäpä se minulle mitään kuulu, oikeasti ei kauheasti edes kiinnosta. Varsinkaan ei kiinnosta, miten jollain turhalla julkkiksella menee. Satun vaan tietämään, kun kampaajalla istuessani siitä lueskelin.

Mikä ketäkin kiinnostaa, on yksilöllistä. Mutta jos rehellisiä ollaan, isoimman huomion taitaa itse kullakin saada arkiset ja lähimpänä omaa napaa olevat asiat. Harvemman kiinnostuksen kohteet ovat sen ylevämmät ja fiksummat kuin muidenkaan. Silti saatamme tuomita toiset ihmiset ja heidän asiansa epäkiinnostaviksi. Saatamme myös tulla ilmaisseeksi kiinnostuksen puutteen tarpeettoman tylysti. Ei pitäisi, sillä se väistämättä menee kovapintaisellakin tunteisiin tehden olon tyhmäksi ja arvottomaksi.

Nuoriso on näppärää sakkia keksimään ilmaisuja, joilla viestitään kiinnostuksen puutteesta. Kaikki tietämäni ilmaisut ovat loukkaavia, vaikka olisivatkin vitsikkyyteen verhoiltuja. Aikuiset eivät käyttäydy yhtään sen paremmin. Usein tulemme viestineeksi kiinnostuksen puutetta myös tahattomasti ja tarkoittamatta.

Epäkiinnostavina ohitetut sanat ovat tuhlausta. Ei siltä, jonka sanomiset sivuutetaan, vaan siltä, joka hukkaa tilaisuutensa nähdä toinen ihminen. Kaikista ei tietenkään tarvitse eikä edes voi olla kiinnostunut, mutta aina on mahdollisuus, että se tylsältä ja värittömältä vaikuttava tyyppi onkin salaviisas ja sellainen, jonka seurassa on hyvä olla. On myös mahdollista, ettei sillä kaikkein kiinnostavimpana pitämällämme tyypillä olekaan ihmisenä mitään tarjottavaa. Kummastakaan ei voi tietää, ellei ota selvää.

PS: Nyt viimeistään olisi hyvä hetki kiinnostua aluevaaleista. Tai mitä suotta, jos kiinnostaa hakea terveyspalvelut kaupungista ja tulipalon tai kolarin sattuessa on ylimääräistä aikaa odotella avun saapumista taipaleen takaa. Tai jos on yhdentekevää, missä kaukana suvun vanhukset hoidetaan.

toimittaja
Marika Timonen
marika.timonen@avl.fi