Kokonaisajattelua energiapolitiikkaan

0

Auranmaan klapikauppiailla on ollut vilkas talvi ja moni joutuu jo myymään eioota. Osasyy on varmasti kohtuullisen kylmissä keleissä, mutta suuri syy on myös sähkön hinta. Energian hinta kaiken kaikkiaan alkaa olla kestämättömällä tasolla.

Nykyisin keskustelu pyörii lähinnä sen ympärillä, miten energiaa ei saisi tuottaa. Tuulivoimalat ovat äänekkäitä ja rumia, komeita koskia ei saisi valjastaa, ydinvoimalat tuottavat jätettä ja ovat onnettomuuden sattuessa paha ympäristöriski, hiilen polttaminen pahentaa ilmastonmuutosta ja klapien polttamisesta tulee vaarallisia pienhiukkasia.

Totta onkin, että tuotetaanpa energiaa millä keinoin tahansa, sillä on haittansa. Ilman energiankäyttöä Suomessa ei kuitenkaan voi sen enempää asua kuin tehdä työtäkään. Myös kulkeminen on välttämättömyys. Polttoaineiden hinnannousu laitetaan helposti kallistuneen öljyn piikkiin, mutta sopii muistaa, että suurin osa hinnasta on veroja ja sekoitevelvollisuus nostaa hintaa entisestään.

Sen sijaan että keskitytään kieltämään ja lopettamaan erilaisia energiantuotantomuotoja olisi tehtävä ratkaisu siitä, mikä on vähiten haitallinen tapa tuottaa energiaa.

Asiat ovat harvoin mustavalkoisia. Puun polttaminen on tästä hyvä esimerkki. Kodikkaasti palava takka tuottaa toki pienhiukkasia, mutta vanhan tulisijan vaihtaminen uuteen vähentää hiukkaspäästöjä jopa puolella. Olisikin järkevää kannustaa ihmisiä uusimaan tulijoja ja käyttämään niitä tehokkaasti – jopa nykyistä enemmän.