Sylintereihin ja hydrauliletkuihin erikoistunut Aalteko Oy sai alkunsa omasta tarpeesta

0
Huoltopuoli on Aaltekossa yhä suuremmassa roolissa. Tällä hetkellä pääpaino on vielä maatalous- ja maanrakennuskoneissa mutta enenevässä määrin huolletaan myös muuta raskasta kalustoa. Kuva: Aalteko Oy

LIETO/Tarvasjoki. Maatalousyrittäjänä toiminut tarvasjokelainen Ari Aaltonen kertoo perustaneensa konepaja Aaltekon vuonna 1988. Hän oli alun alkaen rakentanut hallin oman tilan huoltotarpeita varten, mutta pikkuhiljaa ihmiset alkoivat kysellä korjauspalveluita.

–Ensin perustin toiminimen ja tein pitkään töitä vain yksin. Se oli sellaista kyläpajatoimintaa, hän kertaa.

Aaltosen apuna oli toisinaan hänen isänsä ja appiukkonsa, vaimo puolestaan hoiteli toimistotöitä, mutta auttoi hänkin välillä verstaassa.

Nyt lähes 34 vuotta myöhemmin toiminta on kasvanut, mutta edelleen puhutaan pienestä perheyrityksestä. Kaikkiaan työntekijöitä on kuusi ja toiminnan painopiste on muuttunut konepajasta hydrauliletkuihin erikoistuneeseen ja erikoismittaisia sylintereitä valmistavaan yritykseen. Lisäksi vuonna 2017 ostettiin toinen toimipiste, jossa keskitytään raskaan kaluston huoltoon.

Toimintaa pyörittää Ari Aaltosen lisäksi hänen poikansa Henri ja Jani. Toimistotöitä ja varastokirjanpitoa hoitaa Henrin puoliso Janita Ristikankare ja hänen lisäkseen kummallakin pajalla työskentelee yksi työntekijä. Töitä on Aaltosen mukaan riittänyt aina hyvin, mutta kokeneista tekijöistä on pulaa.

–Tällä seudulla on yleensäkin vaikeuksia löytää kokeneita tämän alan työntekijöitä ja niistä on kova kilpailu.

Sen sijaan korona ei ole toistaiseksi aiheuttanut suurempia murheita, vaikka teräksestä on ollut välillä pulaa ja hinnat nousseet huomattavasti.

–Tuotteita ei ole kuitenkaan jäänyt toimittamatta, Aaltonen painottaa.

Tavoitteena maltillinen kasvu

Aaltekossa on viime vuosina panostettu erityisesti huoltopuoleen, jota vetää Karhulantien toimipisteessä Henri.

–Sitä on koko ajan kehitetty ja toimintaa päivitetty, hän kertoo.

Enimmäkseen huolletaan maatalous- ja maanrakennuskoneita mutta enenevässä määrin myös muuta raskasta kalustoa. Lisäksi Aaltekon palveluihin kuuluu huoltoauto, jolla Henri kiertää kohteita.

–Autossa pystyy tekemään esimerkiksi hydrauliletkuja tai vaikka ilmastointihuollot koneisiin.

Tulevaisuudessa Ari Aaltonen kertoo yrityksen tavoittelevan maltillista kasvua siten, että 700 000 euron liikevaihto olisi jatkossa miljoonan paikkeilla.

Vastuita siirretään pikkuhiljaa

Ari Aaltosen lähestyessä eläkeikää yrityksen omistuksen ja vastuiden siirtäminen alkaa olla ajankohtaista.

–Sitä on mietitty jo monta vuotta, mutta tänä vuonna aletaan tehdä käytännön järjestelyitä.

Perheen molemmat pojat ovat kasvaneet pienestä pitäen toimintaan mukaan.

–Meillä oli aina kaikenlaisia vehkeitä, peltoautoja ja muita, joita sai purkaa ja ihmetellä, Henri muistelee lapsuutta ja kertoo aina olleensa kiinnostunut koneista.

Nuorempi veli Jani on puolestaan suuntautunut enemmän maatalouspuolelle, ja luomussa olevan kasvinviljelytilan sukupolvenvaihdos onkin jo tehty. Hän kertoo aikansa jakaantuvan tällä hetkellä sekä pajan että maatilan töiden välille.

–Pajalla menee kuitenkin suurin osa ajasta, ehkä kolme neljäsosaa, hän laskeskelee.

Vaikka omistus tuleekin siirtymään pojille, meinaa isä-Aaltonen vielä jatkaa apumiehenä niin kauan kuin terveyttä piisaa.

–Tämä on ollut enemmän sellainen elämäntapa ja keino elättää perhe, hän toteaa.


Naapurin toive -juttusarjassa naapurikunnan yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja valitsee naapurikunnasta yrityksen, josta hän haluaisi lukea jutun.  Juttua Tarvasjoen Aalteko Oy:stä ja sen Ari Aaltosesta toivoi Marttilan yrittäjien puheenjohtaja Anna-Maija Virtanen. Seuraavaksi juttusarjassa esitellään Liedon Yrittäjäyhdistyksen puheenjohtajan toivoma juttu auralaisesta yrityksestä.