Taiteilija Anu Tuomi toivoo WAMin näyttelyn poikivan kohtaamisia tuttujen ja tuntemattomien kanssa

0
Anu Tuomi kuvattuna työhuoneellaan kesällä 2021.

AURA. Wäinö Aaltosen museossa alkaa perjantaina 28.1. auralaisen Anu Tuomen (s. 1950) retrospektiivinen Väristä-näyttely, jossa on töitä hänen 50-vuotisen taiteilijauransa varrelta.

Kaarinasta lähtöisin oleva Tuomi on Turun piirustuskoulun kasvatti. Sieltä hän valmistui 1973 ja piti samana kesänä ensimmäisen näyttelynsä Raisiossa.

Sittemmin Tuomesta tuli Turun piirustuskoulun maalauksen sekä kuvallisen ilmaisun opettaja. Myöhemmin hän työskenteli piirustuskoulun perinnettä jatkaneessa Turun ammattikorkeakoulun kuvataiteen koulutusohjelmassa, lopulta yliopettajana ja koulutuspäällikkönä.

Eläkkeelle Tuomi jäi 2013, josta lähtien hän on tehnyt taidetta työhuoneellaan Aurassa.

Bussimatkoilla sai syventyä maisemaan

Mikä toi sinut Auraan?

–Miehen perässä tulin, Anu Tuomi vastaa.

Työmatkat Turkuun ovat jääneet hänen mieleensä hetkinä, jolloin bussin ikkunasta on voinut katsella peltovainioita ja vuodenaikojen vaihtelun poikimia muutoksia.

Tuomi tuumaa, että tällaisen elämän myötä niin luonnosta kuin kaupunkikulttuuristakin on tullut hänelle tärkeitä innoittajia. Lisäksi hän on hakenut vaikutteita kaukomailta – muun muassa Vietnamista ja Meksikosta.

2010-luvulla Tuomi on käyttänyt teoksissaan akryylimaalauksen ohella yhä enemmän tekstiilejä, matonkuteita ja lankoja. Useista muodoltaan abstrakteista teoksista tuli niissä käytettyjen, perhepiiristä kierrätettyjen tekstiilien kautta voimakkaasti omaelämäkerrallisia.

Näyttelyssä julkaistaan biografia

Vaikka Wäinö Aaltosen museossa on runsaasti tilaa, ihan kaikki Anu Tuomen lempityöt eivät ole mahtuneet Väristä-näyttelyyn. Niitä voi halutessaan katsella näyttelyn yhteydessä julkaistavasta biografiasta, joka kertoo taiteilijan elämästä ja hänen teoksistaan.

Tuomen taiteeseen tykästyneiden kannattaa käydä myös Turun Titanik-galleriassa. Sinne pystytetään helmikuun lopulla näyttely, joka syventyy hänen 1970-luvulla tekemiinsä teoksiin.

Taiteilija toivoo voivansa olla silloin tällöin näyttelytiloissa keskustelemassa ennestään tuntemattomien taiteenystävien, entisten oppilaidensa sekä taiteilijakollegoiden kanssa. Hän toteaa kohtaamisten olevan näyttelyiden mukavinta antia. Korona-aika vaan aiheuttaa omat haasteensa niihinkin.

– Kannattaa tarkistaa ennen näyttelyyn lähtemistä, minkälaiset koronakäytännöt museossa tai galleriassa on voimassa, Tuomi evästää.

Tuomen teoksia voi katsoa myös hänen nettisivullaan osoitteessa www.anutuomi.fi

Anu Tuomen Väristä-näyttely WAMissa 28.1.–8.5.2022. Näyttelyn on kuratoinut näyttelyamanuenssi Maria Huokkola.