Kylätaajamien huomioimisesta on tullut Pöytyän Keskustan kunnallisjärjestölle tärkeä asia, jota ei sovi sivuuttaa

0
Ann-Mari Tammenlaakso on Pöytyän Keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtaja.

PÖYTYÄ. Äänitilastojen perusteella Pöytyän Keskustan kunnallisjärjestö olisi saanut oman paikallisen edustajansa aluevaltuustoon, mikäli se olisi keskittänyt voimansa yhden kärkinimen taa.

Miksi niin ei tehty, Pöytyän Keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtaja Ann-Mari Tammenlaakso?

– Siksi, että keskustassa vaalitaan yhteisöllisyyttä eikä haluta asettaa ketään toisen yläpuolelle, Tammenlaakso vastaa.

Hän myöntää, että ehdokasjärjestely olisi saattanut poikia paikan, mutta silloin kunnallisjärjestö olisi luopunut periaatteistaan. Se taas olisi Tammenlaakson mielestä pitkällä tähtäimellä katsottuna vahingollista.

Kipeät asiat ruodittu puhumalla

Korostuneen tasa-arvoisuuspyrkimyksen taustalla ovat kuntaliitokset 2005 ja 2009, jotka synnyttivät nykyisen Suur-Pöytyän. Ann-Mari Tammenlaakson mukaan kunnallisjärjestössä on tehty valtavasti töitä, jotta eri puolilla kuntaa asuvat kokevat itsensä tasa-arvoisiksi.

– Kissat on nostettu pöydälle ja kipeät asiat on ruodittu puhumalla, Tammenlaakso sanoo.

Ne ovat liittyneet kuntaliitosten myötä syntyneisiin kokemuksiin epätasa-arvoisesta kohtelusta, kuten monilla muillakin liitosalueilla eri puolilla Suomea.

Tätä nykyä kunnallisjärjestön jäsenet vaalivat yhteisöllisyyttä olemalla tekemisissä keskenään muutenkin kuin vain kuntapolitiikan saralla.

– Vaalien alla kaikki ehdokkaaksi haluavat otetaan mukaan ja he ovat samalla lähtöviivalla, Tammenlaakso selittää.

Taajamissa on voimaa

Aluevaaleissa keskustan ehdokkaat saivat vahvaa kannatusta kotikonnuiltaan: Juha Lehtinen Kyröstä, Marika Loponen Riihikoskelta ja Rauno Kajander Yläneeltä. Heidän yhteispottinsa Pöytyältä, 839 ääntä, satoi suhteellisen vaalitavan mukaisesti keskustan yhteislaariin.

–Jos olisimme nostaneet heistä yhden kärkiehdokkaaksemme, hän ei luultavasti olisi saanut kaikkien pöytyäläisten ääniä, vaan osa niistä olisi valunut Annika Saarikolle ja Olavi Ala-Nissilälle tai joillekin muille ehdokkaille kuntamme ulkopuolella, Tammenlaakso pohtii.

Hän korostaa keskustan kokonaisäänimäärän merkitystä tulevassa maakunnallisessa päätöksenteossa ja luottaa esimerkiksi Saarikon sekä Ala-Nissilän ajavan pöytyäläisten asioita ennalta sovittujen tavoitteiden mukaisesti.

Niitä on mietitty ja mietitään Tammenlaakso mukaan vastaisuudessakin yli puoluerajojen. Yksi näin asetettu tinkimätön tavoite on terveysaseman sekä vuodeosaston säilyttäminen Riihikoskella.

–Monet kysymykset ovat vielä avoimia, koska emme tiedä tarkalleen, kuka tulee neuvottelemaan ja mistä, Tammenlaakso lisää.

Kisailu jatkuu kohti kuntavaaleja

Keskustalla on ollut aikoinaan vahva kannatus Kyrössä, mutta sittemmin monet innostuivat kokoomuksen politiikasta.

Ann-Mari Tammenlaakso toteaa, että keskusta aikoo saada entistä vahvemman aseman Kyrössä.

Hänen mielestään puolueensa äänisaalis viime kuntavaaleissa kuin myös aluevaaleissa antaa tästä viitteitä.

–Äänimäärän perusteella olemme tehneet jotain oikein ja olemme saaneet hyvän meiningin päälle niin Riihikoskella, Yläneellä kuin Kyrössäkin, Tammenlaakso kiteyttää.