Auralaiset ovat saamassa hillityn tyylikkään kunnanviraston – Hirsirunko on määrä pystyttää jo kesällä

0
Havainnekuvassa on Auran tuleva kunnanvirasto nähtynä parkkipaikan sisäänajoreitiltä. Kuvassa näkyvät molemmat sisäänkäynnit. Kuva: arktaipale / Hoivarakentajat

AURA. Kunnanhallitus hyväksyi maanantaina (7.2.22) Auraan kaavaillun kunnanviraston pääsuunnitelmat ja samalla se antoi suunnittelijoille luvan ryhtyä hiomaan kiinteistön yksityiskohtia.

Kunnanjohtaja Terhi Källi on päätöksistä mielissään. Vanhalla kunnantalolla vaivanneet sisäilmaongelmat jäävät uudisrakennuksen myötä taakse ja hajasijoitetut kunnan työntekijät pääsevät viimein saman katon alle.

Mikäli hanke etenee suunnitellusti, kunnanviraston maanrakennustyöt käynnistyvät Sillankorvantien ja Tuulentien kulmauksessa huhtikuussa. Hirsirunko pystytetään kesä–elokuussa, sisätöitä tehdään elokuusta ensi vuoden maaliskuuhun ja kokonaisuus valmistuu toukokuussa 2023.

Ulkoapäin talo on Källin mielestä asiallisen tyylikäs. Julkisivun värimaailma koostuu vaalean- sekä tummanharmaasta ja ruskeasta. Rakennuksen katolle asennetaan suuri määrä aurinkopaneeleja.

Kunnanviraston suunnittelee arkTaipale Oy ja sen tekee heikinsuolaislähtöinen Hoivarakentajat. Källin mukaan suunnittelija sekä rakentaja ovat huomioineet kunnan työntekijöiden toiveet kiitettävästi.

Tulevan kunnanviraston katolle aiotaan asentaa suuri määrä aurinkopaneeleja. Kuva: arktaipale / Hoivarakentajat

Kokoustilaa yhdistyksille

Miltä talo tulee näyttämään siellä asioivien kuntalaisten silmin?

– Pääsisäänkäynnistä astutaan aulaan, jossa on infopiste ja siellä työskentelevä päivystäjä, kulku kokoussiipeen ja wc:t, Terhi Källi esittelee piirustuksia.

Kokoustila on jaettavissa paljeovella pienempään ja suurempaan osaan. Ajatuksena on, että kunnanhallituksen, -valtuuston ja lautakuntien lisäksi myös yhdistykset voivat pitää siellä kokouksiaan. Avaruuden tuntua kokoustilaan luo viistokatto.

Kokoussiivessä ovat muun muassa teknisen johtajan ja rakennustarkastajan huoneet.

Taidetta ja viherkasveja

Pieni kokoustila tehdään myös Terhi Källin huoneeseen. Se sijaitsee hallinnon sekä sivistystoimen siivessä, hallintojohtajan ja elinkeinoasiantuntijan naapurissa.

Samalla käytävällä tulevat työskentelemään vapaa-aikasihteeri, nuorisotoimen edustajat, palkanlaskija sekä toimistosihteerit.

Källi sanoo odottavansa innolla sisustusvaihetta. Hän kertoo, että taloon ollaan hankkimassa jonkin verran taidetta.

Källi tunnustautuu innokkaaksi kasviharrastajaksi, ja jos hän saa päättää, kunnanjohtajan huoneeseen tulee viherkasviseinä.

– Tavoitteena on saada taloon viihtyisä, asiallinen ja ajanmukainen sisustuskokonaisuus, hän kiteyttää.

Kolmannes talosta sosiaalitoimelle

Talon keskellä on palosuojattu 44,6 neliömetrin suuruinen kunnanarkisto. Källi arvelee, että fyysisen arkiston tarve saattaa digitalisaation myötä vähentyä, mutta arkistohyllyistä ei silti tulla luopumaan vielä pitkään aikaan.

Arkiston vieressä ovat henkilökunnan sosiaalitilat. Niitä käyttävät myös sosiaalitoimen työntekijät.

Sosiaalipuolen toiminnot haukkaavat noin kolmanneksen rakennuksen 767 neliömetrin lattiapinta-alasta. Niihin johtaa oma sisäänkäyntinsä. Myös kotihoidon tilat tulevat saman katon alle.

Auran kunta vuokraa osuutensa kiinteistöstä Hoivarakentajilta ja todennäköisesti Varsinais-Suomen hyvinvointialue vuokraa sosiaalitoimen tilat niin ikään Hoivarakentajilta.