Haksahdus kapseliin

0

Keittiömme työtasolla pörisee uusi kapselikahvinkeitin. Olen pitänyt moista vekotinta turhakkeena: onko kahvia pakattava kertakäyttökapseleihin ja liekö kofeiininkaan nauttiminen järin järkevää?

Minun ja vaimoni kofeiinikoukku juontaa juurensa 16 vuoden taa, jolloin meillä totuteltiin vauva-arkeen energiajuomien voimin. Sokerilitkuista olemme onneksi päässeet eroon ja kahvia pidämme siedettävänä kompromissina.

Tavanomainen kahvinkeitin ei kuitenkaan ole meidän juttu. Toki sellainen löytyy, keittiön yläkaappiin säilötty mustanpuhuva Electrolux. Se otetaan esiin, kun tulee vieraita.

Ehkä Electrolux kapinoi vähäistä käyttöä, koska jouluna ja syntymäpäivillä vekotin lorottaa vettä suodatinpaperin ohi ja pannun alle palaa rusehtava rinkula. Pysykööt äksöttelevä keitin kaapissa. On ollut miellyttävämpää keittää vettä teepannulla ja sekoittaa joukkoon pikakahvia.

Joulun alla äkkäsin kaupassa pingviiniä muistuttavan kapselikeittimen. Niin söpöllä laitteella syntyy varmasti erinomaista kahvia ja lisäksi sillä voi valmistaa vaimoni suosikkia, karamellilattea. Siispä keitin sekä kapseleita kainaloon ja setti vaimolle joululahjaksi sillä ajatuksella, että me muutkin saamme nautiskella.

30 kapselin säästöpakkauksissa myydään café au laitia sekä americanoa. Niiden maku on samaa luokkaa kuin lentokenttien odotushallien pikakahviloissa. Hintaa kupposelle tulee 30 senttiä. Menettelee siis ainakin arkena, mutta ehkä vähän parempaakin voisi olla.

Entäpäs se aiemmin mainittu caramel latte macchiato? Kupillisen valmistamiseen tarvitaan kaksi kapselia. Pääosa aineksista on ensimmäisessä kapselissa ja kakkoskapseli antaa loppusilauksen. Maku on aika jees, joskaan ei ihan laatukahvilatasoa. Hintaa kupilliselle kertyy 60 senttiä.

Vekkulia on se, että tähänastisten kapselikahvien maku on ollut aika hyvä, mutta mieli on tehnyt kokeilla vielä jotakin muuta laatua. Parhaimmalta on maistunut cappuccino.

Kapselikahvien maistelun myötä olemme tukeneet maailman suurinta ruoka- ja juomayhtiötä noin 100 eurolla. Helppokäyttöinen keitin surisee tätä nykyä viitisen kertaa päivässä ja taidamme taas olla sokerikoukussa. Ei se cappuccino muuten niin hyvältä voi maistua.

Kait pitää myöntää, että elintasoturhakkeeseen lankesin. Osa lukijoista on tähän mennessä ynnännyt tavanomaisin keinoin keitetyn kahvikupposen hinnan – se on 10–11 senttiä ja pikakahvilla vieläkin edullisempaa, alle 5 senttiä kupilliselta.

toimittaja

Timo Koskensalo

timo.koskensalo@avl.fi