Jättimäinen linnunpesä kruunaa Yläneen Luontokapinetin 20-vuotisen taipaleen

0
Heli Laaksonen ideoi, että Luontokapinetin vieraat voisivat kavuta tulevaan linnunpesään ja jakaa siellä ottamiaan selfieitä sosiaaliseen mediaan.

PÖYTYÄ/Yläne. Luontokapinetti sai juhlavuotensa kunniaksi eduskunnalta 50 000 euroa toiminnan kehittämiseen. Ympäristökasvattaja Minna Lukkalan mukaan määrärahan turvin uudistetaan ilmastonmuutokseen sekä energianlähteisiin liittyviä näyttelyitä ja parannetaan näyttelytilojen valaistusta.

Kosketusnäyttöjä sekä multimediaa hyödyntävät näyttelyt olivat tehtäessä aikaansa edellä, mutta sittemmin aiheista on tullut uutta tutkimustietoa ja tarjolla on entistä parempaa esitystekniikkaa.

Vaihtoehtoisia energiamuotoja havainnollistetaan Luontokapinetissa muun muassa aurinkopaneelien ja tuuligeneraattorin avulla sekä polkupyörällä pyöritettävän generaattorin voimalla toimivilla diskovaloilla.

Lukkala kertoo, että juhlavuonna luontokapinettilaiset yrittävät saada valmiiksi uuden polkupyörään perustuvan laitteen.

–Se on saippuakuplakone, jonka pitäisi toimia polkimia polkemalla. Osat ovat jo olemassa, Lukkala paljastaa.

Kävijät voivat osallistua pesänrakennukseen

Aivan erityisesti Minna Lukkala sanoo odottavansa juhlavuoden kunniaksi kaavailtua Luontokapinetin linnun- tai tarkemmin sanottuna kotkanpesää. Sitä päästäneen rakentamaan kevään koittaessa.

–Pesänrakennuspäivinä vierailijat voivat pujottaa perusrakenteeseen risuja ja lisäksi he voivat kokeilla, millaista on olla linnunpesässä, Lukkala selittää.

Etenkin varttuneemmat kävijät lienevät mielissään Luontokapinetin päätöksestä ryhtyä järjestämään kokoustilan galleriassa luontoaiheisia taidenäyttelyitä. Ensimmäiseksi näyttelytaiteilijaksi on valittu Luontokapinetin harjoittelijanakin työskennellyt Heli Laaksonen .

Luontokapinetin isähahmona tunnettu biologi Mika Lehto tuumasi 20-vuotisjuhlan kynnyksellä, että toiminnan pitkäjänteisyydestä päätellen luontokapinetille on ollut tarvetta.

–Elämme aikoja, joiden keskellä Luontokapinetin välittämät arvot ja asiat korostuvat. Kuvittelen, että tällainen paikka muodostuu tulevaisuudessa yhä tarpeellisemmaksi, Lehto sanoi.

Luontokapinetti on avoinna ensi viikolla, koululaisten talvilomaviikolla maanantaista sunnuntaihin kello 11–15. Tuolloin kapinettiin on juhlavuoden kunniaksi vapaa pääsy. Varsinaiset kapinettisynttärit on tarkoitus järjestää syksyllä.