Kahden edestä uurastava emäntä murehtii enemmän Ukrainaan jäänyttä työntekijää kuin omaa jaksamistaan

0
Elina Simola hoitaa navettatyöt toistaiseksi omin voimin.

PÖYTYÄ. Isontuvan Jäätelöä pyörittävä Elina Simola on hoitanut aamun navettatyöt ja sen jälkeen hänellä on hetki aikaa keskittyä jäätelöntuotantoon. Simola arvelee pärjäävänsä työkuorman kanssa vielä hetken.

– Kevään koittaessa tahti kovenee, kun jäätelösesonki alkaa. Maaliskuun saatan tulla toimeen ilman tuttua työntekijää, mutta huhtikuussa alkaa olla vaikeuksia, hän tuumaa.

Viime kesästä saakka Simolalla on ollut apunaan viisipäiväistä työviikkoa tehnyt nuori ukrainalaisnainen. Simola löysi hänet vuokratyövoimaa välittävän yrityksen avulla. Työntekijä on lypsänyt lehmät, huolehtinut ruokinnasta ja hoitanut vasikat, mikä on vapauttanut Simolan muihin töihin.

Emäntä arvelee, että yhtä kokenutta ja osaavaa työntekijää on vaikea löytää. Työntekijä tuntee tilan tavat ja eläimet, jotka kaikki ovat omanlaisiaan yksilöitä. Hän on opiskellut maatalousalaa Ukrainassa ja työskennellyt tiloilla siellä sekä Tanskassa.

Yhteydenpitoa päivittäin

Isontuvan työntekijän piti käydä Ukrainassa vanhempiensa luona lyhyellä lomalla. Paluulennon oli määrä lähteä Suomeen lauantaina 26.2., mutta Ukrainan ilmatila on sodan vuoksi suljettu.

Työntekijä on vanhempiensa luona pienehkössä kylässä Ukrainan maaseudulla. Siellä on ollut rauhallista.

– Jännitän tietysti kovasti, mitä heille kuuluu ja olen sinne päivittäin Whatsup-yhteydessä. Olemme tulleet työntekijän kanssa kavereiksi ja tulemme hyvin juttuun muutenkin kuin työasioissa. Tällä hetkellä jännitän enemmän Ukrainan kuulumisia kuin omia työkuvioitani, Elina Simola kertoo.

Toistaiseksi on epävarmaa, millä keinoin ja milloin työntekijä voi palata Suomeen.

Jäätelötehtaan puolella on ollut kesäisin tuttu kantasuomalainen työntekijä.

– Hän pääsee avuksi vasta kesäkuussa, emäntä huokaa.

Kiireestä huolimatta Simola arvelee työntekijäpulmansa olevan vähäinen moniin marjatiloihin verrattuna. Monet niistä ovat työllistäneet kymmeniä ukrainalaisia, joiden pääsystä Suomeen ei ole tietoa.