Kesätöitä on tarjolla viimevuotista enemmän

0
Katariina Auranen, Aatu Aaltonen, Jesse Mäki ja Lilja Lehtonen ovat samaa mieltä siitä, että hyvään kesään kuuluvat sekä kesätyöt että vapaa-aika. (Kuva: Asko Virtanen).

PÖYTYÄ/Kyrö. Kesätöiden haku on kuumimmillaan ja tänä vuonna niitä on tarjollakin enemmän kuin viime kesänä.

Jututimme neljää elisenvaaralaista nuorta heidän ajatuksistaan koskien kesätyötä ja työelämää ylipäätään sekä työn yhdistämisestä kouluun ja lomailuun.

Ihmisten pariin

Lukion kakkosta käyvä Lilja Lehtonen on ollut kesätöissä jo kahtena edellisenä kesänä. Viime vuonna Oksasen puutarhalla ja sitä edellisenä kesänä Yläneen luontokapinetissa. Lehtosen mukaan kesätöistä on paljon muutakin iloa kuin siitä saatava raha.

–On ollut kivaa ja opettavaista. Puutarhalla kielitaitokin kohentui, sillä työkavereiden kanssa puhuin lähinnä englantia.

Ensi kesäksi Lehtonen on hakenut jo moniin paikkoihin, varsinkin kauppoihin.

–Kaupan kassa olisi kiva kesätyö. Siinä näkisi paljon erilaisia ihmisiä, Lehtonen kertoo.

Vaikka kesä on mennyt töissä, vapaatakin on jäänyt riittävästi.

–Iltapäiviin jää kuitenkin aikaa omille jutuille, Lehtonen sanoo.

Keittiö kiinnostaa

Kakkosluokkaa lukiossa käyvä Jesse Mäki on ollut kolmena kesänä kesätöissä Karinaisten kunnolla kunnossapitohommissa. Ensi kesäksi hän on hakenut muun muassa Mellilän lounaspaikkaan.

–Ruuanlaitto kiinnostaa ja siinä pääsisi työskentelemään ihmisten kanssa. Kunnossapitohommat ovat aika yksinäisiä, Mäki miettii.

Ysiluokkaa käyvällä Katariina Aurasella ei vielä ole kesätyökokemusta.

–Olen hakemassa ainakin kauppoihin, ehkä myös kunnalle. Työkokemusta olisi kiva saada, hän sanoo.

Aurasen mukaan nuorten kokemukset siitä, onko kesätyöpaikan löytäminen helppoa vai vaikeaa, vaihtelevat.

Ainakin paikkoja tuntuu olevan enemmän tarjolla kuin viime vuonna. Toisaalta suhteilla on suuri merkitys. Yritykset palkkaavat helpommin nuoren, jos tällä on tuttu suosittelija.

Omaa rahaa

Ysiluokkaa käyvä Aatu Aaltonen on ollut jo kahtena kesänä Tiilerillä kesätöissä. Tänä vuonna hän on hakenut muun muassa Mäkkärille.

–Olisi kiva päästä tekemään hampurilaisia. Työhaastattelussa olen jo käynyt, Aaltonen kertoo.

Nuorten mielipiteet siitä, miten suuri merkitys rahalla on ja miten paljon kokemusten hankkiminen painaa, vaihtelevat.

–Raha painaa 80 pinnaa, kokemukset 20, Aaltonen miettii.

Joustava mieli

Elisenvaaran lukion ja yläasteen opinto-ohjaajan Jarkko Onnelan mukaan kesätyötilanne on tänä vuonna parempi kuin viime vuonna.

–Yrityksissä on selvästi patoutunutta työvoiman tarvetta. Omatoimisuus, luotettavuus ja joustavuus ovat asioita, joita työnantajat arvostavat, Onnela kertoo.

Onnelan mukaan työnantajien kannattaa pitää mielessä, että työuraansa aloittava nuori tarvitsee opastusta.

–Yrityksille kesätyöntekijän palkkaaminen voi olla vuosikymmeniä kantava satsaus, jos kesätyön kautta löytyy alalle pysyvästi hakeutuva nuori, Onnela muistuttaa.

Pysyvä muutos

Nuorten kannattaa pitää mielessä, ettei työuraa voi suunnitella vuosikymmenten päähän.

–Työelämä ja kaikki muukin muuttuu kaiken aikaa, kannattaa tarttua erilaisiin mahdollisuuksiin, Onnela muistuttaa.

Varsinkin maaseudulla työnantajat arvostavat sitä, että kesätyöntekijät ovat täysi-ikäisiä ja heillä on mahdollisuus kulkea itsenäisesti.

– On kuitenkin kaikkien etu, jos nuoret pääsevät kartuttamaan työkokemustaan jo yläasteikäisenä, Onnela painottaa.


Kunnan paikat maaliskuussa hakuun, yksityisiä kannattaa hakea nyt

Pöytyän kunta työllistää tänä vuonna 40 nuorta kesätöihin. Haku alkaa maaliskuun kolmantena päivänä.

Paikat arvotaan hakijoiden kesken, mutta arvonnassa voittaneet myös haastatellaan. Kunnan kesätyöntekijöiden ikähaarukka on 15–20 vuotta.

–Nuoria on töissä hyvin monilla kunnan sektoreilla. Ruokapalveluissa, viheralueilla, teknisellä puolella, somelähettiläänä ja niin edelleen, kertoo Pöytyän nuorisotyöntekijä Anna-Leena Ranto.

Kunnan kesätyöt kestävät kuukauden. Teknisellä puolella vaaditaan kuudentoista vuoden ikää ja somelähettilään pitää olla täysi-ikäinen. Vanhuspalveluissa työskentelevän pitää olla alalle aikova tai sitä jo opiskeleva.

Lisäksi kunta maksaa yksityisille yrityksille, yhdistyksille ja yksityisille työnantajille 250 euron kesätyöllistämistuen, jos nämä palkkaavat kuukaudeksi kesätyöntekijän. Jos työntekijä palkataan kahdeksi kuukaudeksi, tuki on 500 euroa ja 120 euroa, jos työjakso on vain kahden viikon pituinen.

Lisäksi kunta maksaa 4 H -yhdistysten kautta 200 euron kesäyrittäjätukea 14–20-vuotiaalle nuorelle, joka työllistää itsensä kesällä 4H-yrityksen kautta.

Viime vuonna kunta maksoi tukea 31 nuoren työllistämiseen ja työllisti itse 40 nuorta. Lisäksi kunta maksoi kymmenelle 4 H -yritykselle tukea.

Pöytyän elinvoimajohtajan Tiina Hämäläisen mukaan paras aika hakea kesätöitä yksityiseltä sektorilta on juuri nyt.

–Uskon, että hyville tyypeille löytyy kesätöitä. Erityisen tärkeää olisi, että opiskelevat nuoret löytäisivät töitä kotikunnasta, mikä edesauttaisi sitä, että he jäisivät jatkossa asumaan kotikuntaan, Hämäläinen näkee.