Korona harmittaa Kosken lukiolaisia, mutta samalla se opettaa sietämään epävarmuutta

0
Konsta Sivula, Olivia Ojala, Toivo Ojala, Veeti Mäntylä (vasemmassa rivissä) sekä Ossi Salmela ja Klaara Mattila. ovat tottuneet muun muassa siihen, että luokissa ja ruokailussa istutaan väljästi turvavälit huomioiden. (Kuva: Asko Virtanen).

KOSKI. Kaksi vuotta jatkunut korona-aika on vaikeuttanut koulunkäyntiä monella tapaa, mutta myös opettanut selviytymään ja keksimään uusia ratkaisuja. Kuusi Kosken lukiota käyvää nuorta istui miettimään, mitä kaikkea korona on vienyt ja mitä se on tuonut.

Ainakin se on opittu, että koulussa on paljon muutakin tärkeää kuin oppiminen.

Konsta Sivula, Olivia Ojala, Veeti Mäntylä, Klaara Mattila, Ossi Salmela ja Toivo Ojalehto ovat yhtä mieltä siitä, että oppimisen lisäksi sosiaaliset suhteet ovat tärkeä osa elämää.

–Koulua jaksaa käydä paljon paremmin, kun näkee muitakin ihmisiä, Klaara Mattila tiivistää.

–Korona ärsyttää. En oikein edes muista enää millaista aika oli ennen sitä. Ensimmäisen etäkoulujakson aikana olin viikkokaupalla kotona. Tuntui ettei elämässä ole järjestystä, kun oppitunnillekin tuli herättyä vasta muutama minuutti ennen sen alkua, kertoo ensimmäistä vuotta lukiota käyvä Olivia Ojala.

–Kun oli ensimmäinen etäjakso, oli tosi hyvä, että vanhemmat pitivät kiinni rytmin säilymisestä ja kannustivat ulkoilemaan. Sosiaaliset suhteet kuitenkin vähenivät, mikä teki olon yksinäiseksi, Konsta Sivula lisää.

Epävarmuutta pitää sietää

Nuoret ovatkin yhtä mieltä siitä, että etäkoululla on paikkansa vain poikkeustapauksissa, esimerkiksi silloin, kun oppilaat tai opettajat ovat sairaina, mutta pystyvät kuitenkin opettamaan tai osallistumaan oppitunnille.

Myös epävarmuus on tullut oppilaille tutuksi.

–Korona on opettanut, että kaikki voi muuttua yhdessä yössä, epävarmuutta on vain siedettävä, Veeti Mäntylä miettii.

–Olihan se absurdia, miten kaikki muuttui ihan tosta vaan. Se puhuttaa varmaan tulevaisuudessa paljon, Toivo Ojalalehto sanoo.

Paljon normaaliakin

Korona-aika on opettanut, että asioita voi tehdä monella tapaa.

–Todella paljon on tehty tärkeitä, normaaleja asioita, vaikka osaksi eri tavalla. Abit saivat viime vuonna kunnon penkkarit erityisjärjestelyin ja Kosken lukio oli yksi harvoista lukioista, joka järjesti vanhojen tanssit perinteisenä ajankohtana vaikkakin ilman yleisöä. Matkakurssikin pidettiin, vaikka suuntana olikin Saimaa, Ossi Salmela kertoo.

Koronassakin on ollut erilaisia vaiheita ja yhdessä välissä päästiin jopa Turkuun teatteriin ja saksan opiskelijat kävivät Berliinissä.

–Erityisjutut ovat koulun suola ja vaikka jokaisen kohdalla on pitänyt miettiä, miten ne järjestetään, paljon on saatu tehtyäkin, rehtori Markus Niemi sanoo.

Nuoret muistuttavat, että moniin asioihin tottuu nopeasti.

–Maskit tuntuivat aluksi oudoilta, mutta nyt voisi tuntua jo oudolta olla ilman maskia. Turvaväleistä on tullut itsestäänselvyys niin luokissa kuin ruokalassa, Ossi Salmela miettii.

Kosken lukio on säästynyt suurimmilta tartuntaryppäiltä, vaikka vaiheita onkin ollut monenlaisia. Nyt ollaan taas uudessa tilanteessa, sillä terveysviranomaiset eivät enää ilmoita tapauksista kouluun eikä altistuminen johda karanteeniin.

–Etäkoulu korostaa yksilöllisiä eroja, mutta millaisia vaikutuksia koronalla on kaikkiaan ollut, selviää varmasti vasta myöhemmin, Niemi sanoo.