Auran pappila menee myyntiin

0
Auran pappila menee myyntiin ensi vuoden alussa. Pappilarakennus on rakennettu vuonna 1880 ja sitä on sen jälkeen laajennettu kahdesti.

AURA. Liedon seurakunta laittaa Auran pappilan myyntiin ensi vuoden alussa. Myyntipäätös vaatii vielä kirkkohallituksen vahvistuksen. Pappilan myynnistä seurakunnassa ei ole noussut vastustusta, mutta vuokrasuhteen irtisanomisen ja myynnin aloittamisen ajankohdasta kirkkoneuvostossa äänestettiin.

Pappilassa asuvan Auran entisen kirkkoherran Torsten Sandbergin toiveena olisi ollut saada asua pappilassa kevääseen 2023 asti. Kirkkoneuvostolle tätäkin esitettiin yhtenä vaihtoehtona, mutta neuvostossa päädyttiin äänestämään vuokrasopimuksen välittömän tai vuoden loppuun mennessä tapahtuvan irtisanomisen välillä.

Auralainen Matti Leppäkoski esitti tarvasjokelaisen Matti Mäkitalon kannattamana vuokrasuhteen välitöntä päättämistä ja pappilan myyntiin laittamista kiinteistön tyhjentymisen jälkeen. Leppäkosken esitys hävisi äänin 8–3 Leena Karvalan esittämälle ja Pentti Niemisen kannattamalla esitykselle irtisanoa vuokrasuhde päättymään 31.12.2022 ja aloittaa myynti vuokrasuhteen päättyessä.

Auran pappilaan kuuluu päärakennuksen lisäksi kaksi piharakennusta, vanha vilja-aitta ja 4,37 hehtaaria peltoa. Pappilarakennus on rakennettu 1880 ja sitä on laajennettu vuonna 1916, jolloin siitä tuli kirkkoherran virka-asunto. Vuonna 1948 pappilaan rakennettiin arkistosiipi kirkkoherranvirastoa varten.

Asunto-osa on ollut vuokrattuna asuinkäyttöön ja vanha virasto-osa on toiminut varastotilana. Piharakennuksista toinen on seurakunnan varastotilana ja toisessa sijaitsee pihasauna sekä asukkaan varasto.

Kiinteistössä on suoritettu keväällä 2021 kiinteistökatselmus, jossa todettiin pullistuma takaseinässä sekä jätevesijärjestelmän puutteellisuus. Katselmusta ei tehty asuintilojen puolelle. Seurakunnan tiedossa on myös tarpeita lämmitysjärjestelmän uusimisesta sekä kosteiden tilojen ja sähköjen peruskorjauksesta.

Kiinteistön myynnistä investointien rahoittamiseksi on keskusteltu jo Auran seurakunnan aikana. Seurakuntaliitosneuvotteluissa Auran seurakunta totesi, että Auran pappila voidaan myydä talouden tasapainottamiseksi. Liedon kirkkovaltuustossa auralaiset luottamushenkilöt ovat myös puoltaneet myyntiä.

Parhaan myyntihinnan saamiseksi kiinteistö peltoineen on katsottu tarkoituksenmukaisimmaksi myydä yhtenä kokonaisuutena. Myyntirahat on suunniteltu käytettävän osana Auran kirkon remontin rahoitusta.