Koronan Auranmaalle tulosta kaksi vuotta

0
Omikron 2 -variantti on muita koronavirusvariantteja lievempi mutta edelleen joillekin tappavan vaarallinen. Useimmille ihmisille omikron 2 -variantin aiheuttamat oireet ovat tavallisen flunssan kaltaisia, mutta edelleenkään ei tiedetä, miksi toisille tauti tulee muita voimakkaampana. Muun muasa geenien osuutta asiaan tutkitaan.

AURANMAA. Koronavirus tuli Auranmaalle melko tarkalleen kaksi vuotta sitten. Kaksivuotiaaksi ennättänyt epidemia jyllää voimalla ja tartuntamäärät ovat epidemiajan korkeimpia. Toisaalta taudinkuva on alkuvaiheesta lieventynyt. Tästä kertoo muassa se, että delta-variantin aikana koronavirukseen menehtyi enemmän ihmisiä kuin nyt tartuntamäärien ollessa korkeimmillaan.

–Taudinkuva on tällä hetkellä perinteisen flunssan kaltainen. On tapauksia, joissa päänsärky ja yleinen väsymys jäävät ainoiksi oireiksi, Härkätien johtava ylilääkäri Veli-Matti Leinonen kertoo, mutta muistuttaa, että edelleen työikäisiä sairastuneita joutuu sairaalahoitoon ja tauti aiheuttaa kuolemia.

Tammikuun alun jälkeen tartuntoja on Auranmaalla todettu noin sata viikossa. THL:n viime viikon loppuun mennessä kirjaamista yhteensä 1675 tartunnasta reilusti yli puolet on todettu kuluvan talven ja kevättalven aikana. Auranmaan tartunnoista vain noin kolme prosenttia on ensimmäiseltä koronavuodelta ja noin 31 prosenttia toiselta vuodelta. Lisäksi tartuntoja jää nyt huomattava määrä tilastoimatta ihmisten tehdessä kotitestejä.

–Tämä on vain arvausta, mutta tartuntojen määrä on noin 2–3-kertainen tilastoon verrattuna, Leinonen arvioi.

Auranmaan kohdalla tämä tarkoittaa, että esimerkiksi viime viikon 154 uuden tartunnan sijasta tartuntojen todellisempi määrä on 308–462 tartunnan paikkeilla.

Leinosen mukaan tartuntamäärien huima kasvu on seurausta omikron 2 -variantista, joka on edeltäjiään entistä herkempi tarttumaan. Härkätiellä todetuista tartunnoista noin puolet on tällä hetkellä omikron 2 -varianttia.

–Omikron 2 tarttuu 30 prosenttia herkemmin kuin edeltäjä ja vaatii tarttuakseen vain lyhyen ajan samassa huonetilassa.

Pääosin tauti leviää Leinosen mukaan perhepiirissä mutta myös työpaikoilla. Osasyy taudin voimakkaaseen leviämiseen saattaa hänen mukaansa olla talvilomilla.

–Vaikka ulkoliikuntaa on harrastettu, illat ollaan oltu samoissa tiloissa, hän miettii.

Myös rokotteiden teho sairastumisen estoon on Leinosen mukaan omikron 2 -variantin kohdalla huono. Hän kuitenkin edelleen kannustaa rokottautumaan ja kertoo kolmen rokotteen tehon säilyvän yhdeksän kuukautta.

–Vakavan taudin esto on edelleen yli 90-prosenttinen, Leinonen toteaa ja kertoo tarjolle tulleen myös Nuvaxovid-rokotetta, joka on valmistettu mRNA-rokotteita perinteisemmällä tavalla.

Nuvaxovid on proteiinuadjuvanttirokote, josta toivotaan vaihtoehtoa muista koronarokotteista haittavaikutuksia saaneille sekä koronarokotteita vastustaneille.

Auranmaalaisista yli 18-vuotiaista kolme rokotetta on saanut suunnilleen 65-prosenttia. Leinosen mukaan kolmannen rokotteen kohdalla kattavuus on jäänyt tälle tasolle muun muassa siitä syystä, että osa kaksi rokotetta saaneista on sairastanut koronan.


FAKTA

* Suomen ensimmäisestä koronavirustapauksesta uutisoitiin 29.1.2020. Tauti todettiin kiinalaisella turistilla.
* Varsinais-Suomen ensimmäisestä koronavirustartunnasta uutisoitiin 8.3.2020.
* Auranmaan Viikkolehti uutisoi 27.3.2020 taudin saapuneen Auranmaalle.
* THL:n tilaston mukaan ensimmäisen koronavuoden aikana 52 auranmaalaista sai tartunnan ja toisen koronavuoden aikana 527. Kuluvan vuoden aikana, viime viikon loppuun mennessä, THL on tilastoinut 1096 tartuntaa Auranmaalla.
* Koronaan on 23.3. päivitetyn tiedon mukaan Suomessa kuollut 2 984 ihmistä. Kuolleista noin 85 prosenttia on yli 70-vuotiaita. Nuorimmat kuolleet ovat 20–30-vuotiaita miehiä, heitä on yhteensä kahdeksan.