Kunta neuvottelee elyn kanssa Kyrön sahalta irtisanottavien tukitoimista

0
Pöytyän kunnanjohtaja Mika joen mukaan kunta tulee olemaan tiiviissä yhteistyössä elyn kanssa, kun irtisanottavien tukitoimia suunnitellaan. (Kuva: AVL arkisto/Asko Virtanen)

PÖYTYÄ/Kyrö. Kyrössä sijaitsevan Metsä Groupin sahan lakkauttaminen on kova isku Pöytyälle. Kunnanjohtaja Mika Joki pitää yllättävänä sitä, että aikataulu on näin nopea. Kyrön sahan on määrä hiljentyä kesällä, Raumalle nouseva Metsä Groupin suursaha aloittaa loppuvuonna.

Kunnan keinot auttaa työpaikkansa menettäviä työntekijöitä ovat rajallisia, mutta jotakin sentään on tehtävissä.

–Kunta lähtee aktiivisesti elyn kanssa neuvottelemaan tukitoimista. Elyn kanssa keskustellaan muun muassa siitä, millaista muutosturvaa irtisanottaville työntekijöille tarjotaan, Joki kertoo. Muutosturva pitää yleensä sisällään esimerkiksi työnhakuun liittyvää tukea sekä muuntokoulutuksia.

Elyn tarjoaman muutosturvan sisältö riippuu myös siitä, mitä työnantaja tarjoaa työpaikkansa menettäville. Elyn neuvottelut Metsä Groupin kanssa ovat vielä kesken.

Kyrön sahalla on 73 omaa työntekijää, mutta lisäksi saha työllistää merkittävän määrän alihankkijoita.

–Alihankkijat ovat osaksi Pöytyän ulkopuolisia yrityksiä ja osan työt jatkuvat. Auranmaan puut eivät jatkossakaan jää metsiin, vaan kuljetukset jatkuvat Raumalle, Joki muistuttaa.

Isku väkiluvulle?

Mika Joella on omakohtaista kokemusta siitä, mitä suuren työnantajan toimintojen loppuminen pienelle kunnalle merkitsee. Joki oli vuonna 2013 Auran kunnanjohtaja, kun Leaf lopetti toimintansa Aurassa.

–Leafilla oli 140 työpaikkaa, joten suorien menetysten suhteen se oli isompi tapaus, mutta taajaman kokoon nähden samaa luokkaa. Taajaman palveluiden kysyntään suuren työnantajan lopettamispäätöksellä on vaikutusta, Joki sanoo.

Joen mukaan Auran työttömyysprosentti palautui Leafin lopetuksen jälkeen nopeasti normaaliksi, mutta muuttotase kääntyi miinukselle ja pysyi siellä jonkinkin aikaa.

Samoin voi ennakoida käyvän Kyrössä. Osa sahan työntekijöistä saattaa myös muuttaa Raumalle työpaikan perässä.

150 vuotta sahausta

Sitä ei Joki vielä osaa sanoa, mitä suurelle ja keskeiselle tontille tulevaisuudessa tapahtuu.

–Hienoa tietysti olisi, jos Metsä Group toisi tontille jotain toimintaa. Paikka sopisi hyvin myös logistiikka-alan yritykselle ja ympärillä on vahvaa metalli- ja teknologian alan osaamista. Tontilla on ollut saha 1870-luvulta saakka, joten jos tonttia aiotaan käyttää muuhun kuin teollisuuden harjoittamiseen, maaperä pitää tarkkaan tutkia, Joki sanoo.

Sekä kunnanvaltuuston puheenjohtaja Ilkka Rantala että kunnanhallituksen puheenjohtaja Hilkka Lindgren pitävät sahan loppumista todella valitettavana, mutta muistuttavat, että kunnan keinot auttaa tilanteessa ovat rajalliset.

–Erityisen murheellista varsinkin niiden kannalta, jotka menettävät työpaikkansa. Työntekijöitä j heidän perheitään pyritään tukemaan kaikin mahdollisin tavoin. Menetys on iso koko Auranmaalle, Rantala sanoo.

–Tätä ei todellakaan olisi toivottu, hirvittävän surkea päätös koko Pöytyälle, Lindgren sanoo.