Kyntäjäntuvan lava täyttyy rautalangasta

0
Lauri Vilppua ja Juha ”Jussi” Ketosta muistelemassa olleet, entiset soittokaverit Juho Kulmala, Jankke Laaksonen, Sauli Mäkimattila, Juha Salminen, Hannu Yli-Tuomola, Mika Rahkala ja Markku Kuosmanen osallistuvat muistokonserttiin eri kokoonpanojen kanssa.

PÖYTYÄ. Entiset soittokaverit ovat kokoontuneet pöydän ääreen muistelemaan hyvää ystäväänsä, maanviljelijänä Pöytyän Jalkalassa ja Auvaisissa elämäntyönsä tehnyttä Lauri Vilppua . Musiikkia nuoresta pojasta ja täydestä sydämestään harrastanut mies elää edelleen vahvana tovereiden mielissä.

–Hän oli persoona, jonka kanssa kaikki tulivat toimeen ja hänen kanssaan oli helppo keskustella kaikesta. Hän oli myös erittäin musikaalinen, luonnehtii Mika Rahkala vanhaa ystäväänsä ja monivuotista soittokaveriaan.

Ikuista romantikon mieltään Vilppu väläytteli puolestaan laulujen sanoituksissaan. Hän oli myös laajasti tunnustettu Beatles-mies numero yksi. Toisaalta hän piti myös vanhasta, suomalaisesta tangosta ja keikoilla taittui sujuvasti 60-luvun pop sekä iskelmällinen musiikki.

–Melkein kuitenkin joka bändissä, jossa hän soitti, oli joku yhteys Beatlesiin, Rahkala toteaa.

Kahden kaverin menetys


Lauri Vilppu menehtyi keväällä 2017 oman kotitalonsa palossa. Rahkala muistelee sen olleen niin iso järkytys, että vielä kuukausien päästä tapahtuneesta hän oli havahtunut siihen, kun hän oli ollut ajamassa Laurin luokse.

Kaksi ja puoli vuotta sitten hän sanoo saaneensa idean järjestää muistokonsertin entiselle ystävälleen.

–Tähtäin oli siten, että kun Laurin kuolemasta on kulunut viisi vuotta, on konsertin aika.

Ystävät ja entiset musiikkitoverit ottivat ajatuksen heti omakseen ja tapahtumaa ruvettiin suunnittelemaan.

Järjestelyjen ollessa jo pitkällä tapahtui taas jotain yllättävää, kun Vilpun pitkäaikaisin soittokaveri ja lapsuudenystävä Juha ”Jussi” Ketonen menehtyi vuosi sitten.

–Meille oli heti selvää, että muistokonsertista tulee sitten näiden kahden miehen juhla.

Musiikkityyli konsertissa tulee olemaan vahvasti rautalankatyyppinen, sillä erityisesti Ketonen oli sen tyylilajin miehiä henkeen ja vereen. Hänen erikoisuutenaan oli myös korvakuulolta soittaminen, koska ainuttakaan sointua tai säveltä mies ei osannut.

–Hän oli täysin itseoppinut, mutta soitti silti tosi hyvin. Hänen saundinsa oli sellainen kylmän kalskahtava, Jankke Laaksonen kuvailee.

Tuotto menee lapsille


Sekä Vilppu että Ketonen ehtivät vaikuttaa musiikin saralla pitkään. Entisiä soittokavereita onkin kymmeniä ja soitettuja keikkoja takana satoja. Mika Rahkala sanoo heidän laskeneen, että Lauri Vilppu ehti soittaa kaikkiaan kuudessa eri kokoonpanossa, jotka ovat nyt tulossa esiintymään myös muistokonserttilavalle.

Tapahtuman suojelijaksi on lupautunut Vilpun entinen bändikaveri, vuoden 2013 tangokuningas Kyösti Mäkimattila . Vilpun saappaat puolestaan saa täytettäväksi Sauli Mäkimattila , entinen bändikaveri hänkin.

–Tuotto tästä konsertista menee lähialueen koulujen musiikkitoiminnan tukemiseen, koska se oli Laurille tärkeä asia, Mika Rahkala mainitsee.

Lauri Vilppu in memoriam -konsertissa soittavat: The Wanderers, Oriental Beat, Riihihanurit, Kaapo & Zetor, Juha Salminen & Kaukomaa, Tribute Band solistivieraanaan Kyösti Mäkimattila

Lauri Vilppu in memoriam -muistokonsertti Pöytyän Kyntäjäntuvalla su 3.4. klo 17 alkaen. Lipunmyynti tapahtuu ennakkoon Kyösti Mäkimattilan kotisivujen kautta ja kaikki tuotto ohjataan lähialueen koulujen lasten musiikkitoiminnan tukemiseen. Tapahtuman virallisena järjestäjänä toimii YT Rauta ja ääni Oy.