Kyrön sahan lakkautusaikataulu yllätti työntekijät

0
Kyrön maamerkin tuprutus uhkaa loppua: Kuvassa tupruttava Kyrön sahan lämpökeskus tuottaa lämpöä laitoksen omiin tarpeisiin.

PÖYTYÄ/Kyrö. Kyrön sahan pääluottamusmies Tomi Vigren kertoo työntekijöiden aavistelleen sahan lakkautusta jo jonkin aikaa, mutta aikataulu oli heille kurja yllätys.

–Oletimme, että Kyrössä olisi jatkettu ainakin vuosi tai puolitoista sen jälkeen, kun Rauman saha otetaan käyttöön.

Kyrön sahan lakkautusta koskevat muutosneuvottelut alkavat maanantaina, ja ne kestävät kuusi viikkoa. Metsä Group suunnittelee pysäyttävänsä sahan ensi kesänä. Vigren arvelee, ettei suunnitelmaa voi neuvottelemalla pyörtää. Hänenkin mukaansa sahan laitekanta on pääosin vanhaa ja uusimisen tarpeessa.

Metsä Group on kertonut pyrkivänsä varmistamaan työpaikkojen säilymisen niille, jotka ovat Kyrön sahalla vakituisessa työsuhteessa. Kovinkaan moni ei luultavasti pysty tarttumaan tarjoukseen. Se kun edellyttäisi muuttoa toiselle paikkakunnalle.

–Monella työntekijällä on perhe, talo ja muut tärkeät asiat lähiseudulla. Heitä asuu muun muassa Pöytyällä, Oripäässä ja Loimaalla, Vigren kertoo.

Harmillisena asiana pääluottamusmies pitää työyhteisön hajoamista. Hänen mielestään erinomaisella ryhmähengellä on ollut vaikutusta siihen, että Kyrön saha ylsi vuonna 2021 huipputulokseen.

–Meillä on ollut pitkiä työsuhteita. Viime vuonna vaihtuvuutta oli tavallista enemmän, kun ihmiset ennakoivat tulevaa ja etsivät muita töitä, Vigren sanoo.

Töitä pääluottamusmies arvelee löytyvän tekeville miehille, mutta hän ja moni muu haluaisi hyödyntää sahan palveluksessa käymiään koulutuksia ja hankkimaansa erikoisosaamista.

Sahan työntekijöille pääluottamusmies toivoo jaksamista. Lakkautussuunnitelma oli heille ja heidän lähipiirilleen raskas uutinen.