Lähteentuvan remontti valmistui – Valtiovarainministeri vihki vessan

0
Lähteentuvan saunassa on savusaunamaista tunnelmaa, jossa uudet lauteet ja valot kohtaavat vanhoja savusaunasävyjä, vaikkei savusaunasta olekaan kysymys. Kuva: Tuomas Honkasalo

ORIPÄÄ. Valtiovarainministeri Annika Saarikko vihki perjantaina valmiiksi Oripään Myllykylän kyläyhdistyksen remonttihankkeen. Hankeen avulla Lähteentuvalle saatiin muun muassa vesivessa.

–Teimme Lähteentuvalle remonttia Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ja Jokivarsikumppaneiden Uusia virkistysmahdollisuuksia kylille -teemahankkeen puitteissa. Leader-rahan lisäksi remonttia tukivat taloudellisesti Oripään Maatalousnaiset ja Lions Club Oripää. Iso kiitos kuuluu tukijoille ja ehdottomasti niille talkoolaisille, joita kylällä on tosi hienosti. Omasta takaa löytyy paljon ammattiosaamistakin, kehaisi Myllykylän kyläyhdistyksen puheenjohtaja Mari Saarelainen.

Lähteentuvan remontissa koko jätevesijärjestelmä uusittiin, sauna remontoitiin, keittiö sai uudet kaapit, katto valkoista maalia ja Lähteentupa vesivessan.

– Täällähän ei ole suihkua, mutta silti laitoimme kaksi isoa umpitankkia maahan. Sinne menee kaikki jätevesi. Ulkohuussi tuossa pihassa vielä muistuttaa vanhasta vessakulttuurista. Sielläkin saa ainakin vielä käydä jos haluaa, mutta pönttö saattaa sieltä kyllä häipyä jossain kohtaa, Saarelainen kertoo ja vaikuttaa ilmiselvästi tyytyväiseltä talkooprojektin lopputuloksiin.

UV-valon kellertämät katot hohtavat valkoisena ja tuovat tilan tuntua. Saunasta ei vaihdettu kiuasta, mutta kaikki muu melkein uusittiinkin ja vaaleat lauteet muuten tummassa saunassa ovat kovin kutsuvat.

Vessa-avajaisten kunniaksi Myllykylän kyläyhdistyksen puheenjohtaja Mari Saarelainen ja valtiovarainministeri Annika Saarikko poseerasivat uudessa vessassa. Kuva: Tuomas Honkasalo

Avajaiset pilke silmäkulmassa

Kyläyhdistyksen vuosikokous pidettiin avajaisten yhteydessä. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin tiukalla tahdilla puheenjohtajan nuijaa kumautellut ministeri Saarikko, joka oli kiireiltään päässyt mukaan juhlallisuuksiin.

Ennen avajaisnauhan katkaisua Saarikko luotasi ääneen suomalaisia kylätuntoja.

–Tässä hetkessä on paljon epävarmuutta. Koronan jälkeen on jouduttu yllättävään tilanteeseen, missä joudutaan pelkäämään uusia asioita ja sodan tuomaa epävarmuutta. Tällaisessa ajassa pienet kylät ovat merkittäviä. Näissä sisukkaissa kylissä on voimaa, jota Suomi tarvitsee, Saarikko pohdiskeli ja korosti talkootyön arvokasta potentiaalia eläväisyyden ylläpitäjänä.

–Kaikenlaisia avajaisia on tullut uran varrella vastaan, mutta kyllä tämä on ihan ensimmäinen kerta, kun vihin vessan käyttöön. Ja ehdottomasti ensimmäinen kerta, kun vihin mitään leikkaamalla nauhan puutarhasaksilla, Saarikko nauratti vessanavajaisväkeä ennen nauhan katkaisua.

Lähteentuvan normaali käyttö jatkuu torstaisin avoimella saunavuorolla. Viidellä eurolla pääsee puukiukaan lempeisiin löylyihin.

–Kyllä täällä sellaiset 30 ihmistä keskimäärin käy avantokaudella. Sunnuntaisin meillä on ollut kylän oma vuoro. Aamulla joku ilmoittaa meidän WhatsApp-ryhmään, että minä menen laittamaan saunaan tulet ja illalla joku pistää sitten paikat kiinni. Se on ollut tosi kivasti toimiva juttu ja tänä vuonna olemme ottaneet sen myös talvikaudelle käyttöön, Saarelainen kertoi.

Vessajuhlallisuuksien päälle mentiin tietenkin saunaan ja avantoon. Ennen lauteille painumista Saarelainen kertoi vielä, että kyläyhdistys uskoo Lähteentuvan olevan entistä houkuttelevampi vuokraajien silmissä, kun tilat ovat entistä toimivammat.

Tuomas Honkasalo