Marttilan nuorisoseuran näytelmä kannustaa kuuntelemaan ja tulkitsemaan

0
Meeri Issakainen (Anne Mäkelä) antaa kurinpalautuksen miehelleen Jaakolle (Petri Prusila). Kuva: Katriina Reijonen

MARTTILA/Ollila. Joka maalaispitäjässä on omat kylähullunsa ja tietotoimistonsa. Niin myös kuvitteellisessa Maunolan kylässä. Maunolaan mahtuu ääneenlausumattomia salaisuuksia, jotka ovat kaikkien tiedossa, suuruudenhullua kuntapolitiikkaa ja sekä tietysti lemmenleikkejä, joista osa on julkisia, osa taas historiaan hiiskumatta painettuja.

Marttilan nuorisoseuran näytelmän ”Leviällä tiellä kengät kuluu” ohjaaja Merja Tuominen kertoo asuneensa koko pienen ikänsä maalla. Maaseudun arkkityypit tulivat tutuiksi jo lapsuudessa, eikä hän ole voinut olla pistämättä merkille, kuinka samanlaisia hahmoja Marttilastakin löytyy.

Leviällä tiellä kengät kuluu -näytelmän Maunolaa asuttaa muuan Issakaisen perhe, jonka tomera emäntä Meeri (Anne Mäkelä) koittaa pitää langat käsissään hellän napakasti. Harmaita hiuksia aiheuttaa eritoten hänen aviopuolisonsa, kunnallispoliitikko ja luonteeltaan vedätettävissä oleva Jaakko (Petri Prusila).

Perheen lapset Lissu (Kati Björk), Jukka (Antti Paltta) ja Anni (Wilhelmiina Mäkelä) painiskelevat omien ilojen ja surujensa kanssa.

Abiturientti Lissun ihastus Lauri Kokko (Matti Tapani) on määrätietoinen lukiolaispoika, joka ei epäröi ottaa elämässään isoja askelia nopealla aikataululla. Lissun ja Laten elämä tuntuu olevan edessä ja kaikki ovet auki, jolleivät edelliset sukupolvet asettuisi suunnitelmien tielle poikittain.

Anni Issakainen (Wilhelmiina Mäkelä) vuodattaa isänsä toilailuja parhaalle kaverilleen Tiinalle (Reetta Korpiaho).(Kuva: Katriina Reijonen)

Uusia konsteja

–Joskus uusi konsti on parempi kuin pussillinen vanhoja, Matti Tapani muistuttaa.

Ja näin on myös Marttilan nuorisoseuran näytelmäporukassa. Tällä kertaa käsikirjoitus on ohjaaja Merja Tuomisen kynästä ja höystetty Marttilaan houkutellun, Tarvasjoen kesäteatterista tutun Matti Tapanin ammattitaidolla.

–Merja pelasi korttinsa hyvin, ja ei minun auttanut muu kuin lupautua mukaan, Tapani naurahtaa.

Tuominen houkutteli Tapanin produktioon mukaan pyytämällä tätä sovittamaan nuorison repliikit nuorison suuhun sopiviksi. Enemmänkin vastuuta Tuominen oli ajatellut antaa, mutta käsikirjoittaminen imaisi mukaansa, eikä jarrua auttanut hapuilla.

Kun käsikirjoitus valmistui viime kesänä, Tuominen ilmoitti työparilleen Tapanille, että näytelmään on kirjoitettu hänellekin rooli.

Musiikkia monipuolisesti

Marttilan nuorisoseuran näytelmiin kuuluu olennaisena osana elävä musiikki. Tarinaa kuljettaa eteenpäin katsojille tuttu, suomalainen musiikki eri vuosikymmeniltä. Musiikkia johtaa tuttuun tapaan Heikki Eskola.

Näytelmässä on ohjaaja-käsikirjoittajan mukaan ennen kaikkea tarinallisia piirteitä. Nauraakin saa, mutta esimerkiksi edellisiin komediapläjäyksiin verrattuna Tuomisen oma dramaturgia kannustaa kuuntelemaan ja tulkitsemaan.

–Missään nimessä tämä ei ole surullinen tai traaginen, Tuominen painottaa.

Ikärajaa näytelmässä ei ole. Tuominen katsoo esityksen sopivan yli kahdeksanvuotiaille.

–Kaikille, jotka ovat kiinnostuneita siitä, millaista maalaiselämä on.

Esitykset järjestetään koronaturvallisuusohjeiden mukaan.
Katriina Reijonen


Marttilan nuorisoseura: Leviällä tiellä kengät kuluu. Ohjaus ja käsikirjoitus Merja Tuominen. Ensi-ilta pe 1.4. klo 19 nuorisoseurantalolla. Muut näytökset su 3.4. klo 15 ja 19, la 9.4. klo 16 ja 21 sekä su 10.4. klo 14. Liput 20 e, alle 12-vuotiaat 15 e. Lippuvaraukset Petri Prusila 0440 123 645. Lipunmyyntipaikat: Marttilan kirjasto ja Paavo ja Jouko Nurmi oy.