Mitä minusta tuli isona: Julius Kähkönen lähti rohkeasti toteuttamaan visioitaan

0
Julius Kähkönen on luonut uraa valokuvauksen tai taiteen alalla.

AURA. Auralainen Julius Kähkönen lähti lukion jälkeen rohkeasti toteuttamaan itseään valokuvauksen ja editoinnin saralla ja luomaan siitä uraa itselleen. Toiveammattia Kähkösellä ei ollut, mutta onnekseen hän löysi valokuvauksen 16-vuotiaana.

–En tiennyt, että minusta löytyisi luova puoli, mutta valokuvaus alkoi kiehtoa heti ensimmäisen kuvauskerran jälkeen.

Aluksi Kähkönen kuvasi Auran luontoa ja hieman myöhemmin hän löysi kuvaeditoinnin, kun kuvauskohteet tuntuivat loppuvan kesken.

–Editoinnista tuli aika nopeasti rutiini ja loin uusia taideteoksia päivittäin. Aika monet ajattelivat, että se mitä tein, oli hieman ”outoa”, hän sanoo ja toteaa, että Suomessa ei ylipäätään usein nähdä taidetta kauhean tärkeänä tai merkittävänä alana.

Kähkönen kuitenkin etsi oman tyylinsä ja alkoi tuottaa sisältöä Instagram-tililleen suunnitelmallisesti. Kuville ja taideteoksille alkoi tulla jakoja ja yleisö kasvoi. Samalla Kähkönen myös oppi paljon somesta, yhteistyön tekemisestä ja mahdollisuuksista tienata taiteellaan.

Verkkokursseja hän päätyi tekemään monen mutkan kautta, ja ensimmäinen kurssi kuvattiin varastossa.

–En puhunut englantia mitenkään kauhean hyvin ja muistan istuneeni pahvilaatikon päällä. Mikrofonini oli teipattu spraymaalipurkkiin.

Käydyt koulut ja kurssit: Auran yhtenäiskoulu ja Elisenvaaran lukio.

Aiemmat työpaikat: Olen ollut täysipäiväinen yrittäjä 17-vuotiaasta asti. Muutamia kesätöitä oli ennen yrittäjyyttä.

Nykyinen työpaikka ja ammattinimike: Olen yrittäjä luovalla alalla. ”Viralliset” nimikkeet olisivat varmaan valokuvaaja, taiteilija ja kurssiopettaja.

Työhön sisältyy: Valokuvaan, editioin kuvia, luon 3D-taideteoksia ja myös opetan taitojani maailmanlaajuisesti verkkokurssieni kautta.

On hankala kiteyttää kaikki se, mitä teen, mutta kaikki liittyy taiteeseeni. Myyn taidettani printteinä, opetan taiteen luomista kursseillani, valokuvaan ympäri maailmaa ja käytän ottamiani kuvia taideteoksissani, luon erinäisiä digitaalisia työkaluja ottamieni kuvien pohjalta ja myyn niitä verkkomarkkinoinnin ja omien somekanavieni kautta.

Omassa työssä parasta: Parasta on vapaus. Olen rakentanut omaa yritystoimintaa viimeiset 5+ vuotta eikä vapaus ole tullut helposti. Olen mielestäni melko ahkera ja teen paljon oman tulevaisuuteni eteen, mutta olen myös ulkoistanut yrityksen hallinnointiin, kirjanpitoon ja markkinointiin liittyviä asioita. Aluksi käteen ei jäänyt yrittämisestä paljoakaan. Kaikki, mitä tuli tienattua, meni takaisin yritystoimintani kehittämiseen. Vasta vuosia myöhemmin yritystoiminta alkoi tuottaa hyvää tulosta.

Vuosien rakentamisen jälkeen minulla on paljon vapautta keskittyä olennaiseen eli taiteeseeni. Muita kivoja asioita työssäni on, että pystyn matkustamaan ympäri maailmaa. Olen oppinut paljon maailmasta ja eri kulttuureista ja nämä reissut ovat avartaneet maailmankuvaani.

Toiveet ja tavoitteet työuran jatkon suhteen: Tällä hetkellä internet on valtavassa muutosvaiheessa. Käyttäjänä muutosta voi olla päältäpäin vaikea havaita, mutta ihmiset ovat alkaneet välittää omasta yksityisyydestään enemmän kuin koskaan aiemmin. Puhutaan niin sanotusta Web3-käsitteestä ja haluan olla osana tätä muutosta oman yritykseni kanssa.

Koulussa tai elämän varrella opittu asia, josta on ollut eniten hyötyä työelämässä: Vanhempani opettivat pienestä pitäen, että kaiken eteen täytyy tehdä töitä. Mikään ei tule helposti yhtäkkiä, vaan tulosten eteen täytyy nähdä vaivaa. Kova työmoraali tulee kotikasvatuksesta.

Koulu on opettanut kärsivällisyyttä, stressinhallintaa ja pitämään aivot virkeinä kaiken uuden oppimisen kanssa. Olin aina hyvä koulussa, mutta en niinkään tykännyt koulusta enkä koulun kautta löytänyt omaa intohimoani.

Vinkki opiskelupaikkaa hakeville: Nuoret joutuvat tekemään päätöksiä liian nuorena ja tulevaisuuden suunnitteluun liittyy usein ahdistusta ja totaalista tietämättömyyttä. Tärkein asia olisi nuorena koittaa löytää jokin harrastus, joka tuntuu kivalta. Nuoret eivät usein uskalla harrastaa tai tehdä jotain massasta poikkeavaa, joten lahjakkuus voi jäädä pimentoon heiltä itseltäänkin näiden paineiden takia.

Monestikaan mahdollisuuksia ei ajatella koulutuksen ulkopuolelta, mutta nuorten kannattaisi keskittyä myös paljon muuhun kuin opiskeluun. Itse ajattelin pitkään, että koska olen matematiikassa hyvä niin matematiikan opettaja olisi hyvä ammatti. Todellisuudessa en ollut millään tavalla intohimoinen matikan suhteen, mutta koska sain hyviä numeroita koulussa, ajattelin jonkin matemaattisen alan olevan sopiva itselleni.

Riko sääntöjä ja normeja. Uskalla olla oma outo itsesi ja harrastaa asioita, jotka kiinnostavat. Muista unelmoida. Pienikin kiinnostuksenkohde voi tuoda esiin täysin uuden puolen itsestäsi ja nämä pienet kipinät voivat kantaa pitkälle.


Mitä minusta tuli isona -juytusarjassa Auranmaan Viikkolehti haastattelee yhteishaun innoittamana auranmaalaisia tai Auranmaalta lähtöisin olevia heidän työurastaan ja koulutustaustastaan. Yhteishaku on käynnissä 22.2.–22.3.2022.