Oripään terveysaseman palvelujen kilpailuttaminen toiselle kierrokselle

0

ORIPÄÄ. Oripään terveysaseman palvelujen kilpailuttaminen on lähdössä toiselle kierrokselle näinä päivinä. Viime syksynä tehty ensimmäinen kierros ei tuottanut yhtään tarjousta, joten kilpailutuksen ehtoja on muutettu terveysalan yrityksiä houkuttelevammaksi. Kuntalaisten kannalta oleellisin ero on etä- ja lähipalvelujen tuotannon painotuksessa.

–Nyt lääkärin lähipalveluja edellytetään vähintään yhtenä päivänä viikossa, kun aikaisemmassa kilpailutuksessa lähipalveluja edellytettiin kolmena päivänä viikossa, kilpailutusta valmistellut Loimaan sosiaali- ja terveysjohtaja Timo Hokkanen kertoo.

Kilpailutuksen kannalta toinen oleellinen ero on hinnanmuodostuksessa. Kilpailutuksen toisella kierroksella hinnan painoarvo korostuu. Perusajatus kuitenkin Hokkasen mukaan säilyy ja palveluntuottajalle tulee kokonaisvastuu terveysaseman toiminnasta. Tämä tarkoittaa muun muassa etäpalvelujen tuomista lähipalvelun rinnalle sekä sitä, että lääkärin ja hammaslääkärin lisäksi palveluntuottaja vastaa myös hoitajan palveluista.

–Nähtäväksi jää, kiinnostaako yrityksiä, Hokkanen miettii ja viittaa terveydenhuollon uudistumiseen ja hyvinvointialueiden aloittamiseen.

Mikäli tarjouksia tulee, päätöksiä pyritään Hokkasen mukaan tekemään mahdollisimman pian. Kilpailutus päättyy huhtikuun puolella ja Hokkanen arvioi, että aikaisintaan kesän jälkeen terveysaseman toiminta voidaan ulkoistaa yksityiselle palveluntuottajalle.

Tällä hetkellä Oripään terveysaseman palvelut on saatu järjestettyä toukokuun loppuun asti. Lääkäri on paikalla kahtena ja hoitaja kolmena päivänä viikossa. Hokkanen uskoo, että palvelut saadaan turvattua tämänkin jälkeen, joskin kesällä on edessä kesäsulut. Kilpailutuksessa palvelut kilpailutetaan vuoden 2024 loppuun asti, minkä jälkeen käyttöön voidaan ottaa vielä kaksi optiovuotta.

Oripään kunnanjohtaja Timo Tolppanen pitää tärkeänä, että palvelut saadaan jatkossakin turvattua.

–Meillä on huoli, että saavatko palvelutalon ja kotihoidon asiakkaat riittävästi palveluja, hän kertoo.

Vaikka kilpailutuksen toisella kierroksella lääkärin läsnäolovaatimusta vähennettiin, Tolppanen luottaa etäpalvelujen kehittymiseen ja näkee tarvittavien palvelun tarjoamiseen monia mahdollisuuksia. Oleellisinta hänen mukaansa on, ettei toiminta lakkaa kokonaan.

–Olemme kyllä realisteja. Hyvinvointialueella on 15 terveyskeskusta ja 57 terveysasemaa, ja kun hyvinvointialueet lähtevät toimimaan, jotain varmasti tulee muuttumaan, Tolppanen toteaa mutta sanoo Oripään hakevan terveysaseman lakkautuksen sijaan toisenlaista ratkaisua.