Potilashuoneessa solmitaan ystävyyksiä ja paljastetaan salaisuuksia Himolan teatterin näytelmässä

0
Himolan teatterin Lumikit-näytelmä sijoittuu naistensairaalan potilashuoneeseen. Katsoja pääsee todistamaan hurjiakin ihmiskohtaloita, jotka kuitenkin tarjoillaan ronskin huumorin kera. Päärooleja esittävät Tarja Säteri (Saara Rautanen), Päivikki Lekari (Toini Lindqvist) sekä selin oleva Elisa Niittymaa (Maire Jortikka).

PÖYTYÄ/Yläne. Alun perin Himolan teatterin Lumikit-näytelmän oli määrä saada ensi-iltansa jo viime vuoden keväänä. Koronan vuoksi sitä lykättiin eteenpäin ja lopulta se hyllytettiin kesäteatterin tullessa vastaan.

Syksyn tullen naiset halusivat ruveta harjoittelemaan esitystä uudelleen, mutta viime vuoden lopussa tiukentuneet kokoontumisrajoitukset peruivat tammikuun alkuun kaavaillun ensi-illan. Nyt ensi ilta on viimein koittamassa ensi sunnuntaina.

Ohjaaja Heidi Tuomola kehuukin vuorosanojen pysyneen kuitenkin yllättävän hyvin muistissa aina murteita myöten.

Lumikit sijoittuu naistensairaalan potilashuoneeseen, jossa keskiössä on kolme erilaisesta yhteiskunta- ja ikäluokasta tulevaa naista. Pikkuhiljaa kaupanmyyjä Maire Jortikan ( Elisa Niittymäki ), minkkitarhanhoitaja Saara Rautasen ( Tarja Säter i) sekä kemikalioyrittäjä Toini Lindqvistin ( Päivikki Lekari ) välille alkaa syntyä ystävyyssuhde, jonka myötä yleisö pääsee näkemään ja kuulemaan elämän kurjimpiakin puolia. Jokaisen naisen riipaisevaa kohtaloa yhdistää mies.

Joukon nuorin, kolmekymppinen Saara Rautanen on jäänyt leskeksi ja on kolmen lapsen yksinhuoltaja. Viisikymppinen Maire Jortikka kärsii puolestaan seksinnälkäisestä ja viinaan menevästä miehestä, joka ei tahdo suoda vaimorukalleen hetken rauhaa. Lapsiakin on siunaantunut kolme ja lisäksi kaksi raskautta on mennyt kesken. Toini Lindqvistin mies taas otti ja häipyi heti, kun kuuli vaimonsa olevan pieniin päin.

Syvissä vesissä uivat aiheet ovat kuitenkin sen verran elämänmakuisia, että samaistumispintaa löytyy helposti kelle tahansa.

–Vaikka kohtalot ovat aika surullisia, näytelmän teksti on kuitenkin melko roisia ja huumori rajua. Siinä voi etenkin mieskatsojilla alkaa korvat punoittaa, ohjaaja Heidi Tuomola varoittelee leikillään ja kiittelee samalla pääosissa olevia naisia, joilla on ratkaiseva rooli siinä, että näytelmästä on saatu niin hersyvä.

Kaikkiaan esityksessä on mukana kuusi potilasta, kaksi hoitajaa ja yksi laitosapulainen, joukon ainoa mies.

Lähellä yleisöä

Näytelmän lavastuksena toimivat aidot sairaalasängyt, jotka on saatu Mynämäen entisestä palvelutalosta.

–Palvelutalon kalustoa annettiin kulttuurihankkeisiin, ja haimme ne jo viime vuonna, Tuomola kertoo.

Koska sängyt eivät mahtuneet pienelle lavalle, lavastus päätettiin tuoda osittain suoraan yleisön eteen. Näyttelijät eivät myöskään juuri liiku sängyistään, joka asettaa heille omanlaisensa haasteen.

–Tässä ollaan hyvin lähellä yleisöä ja käytännössä koko ajan esillä, Elisa Niittymäki toteaa.

–Onneksi roolihahmoilla ei ole silmälaseja, niin ei tarvitse kohdata yleisöä niin tarkasti, Päivikki Lekari puolestaan nauraa.

Vaikka Liisamaija Laaksosen käsikirjoittama näytelmä on valmistunut jo 1980-luvun puolivälin paikkeilla, sitä ei ole juuri näillä seuduilla viime vuosina esitetty.

–Tämä ei ole mikään perinteinen maalaiskomedia, joten siksi sitä ei ole varmaankaan ollut ohjelmistossa, Tuomola arvelee.


 

Lumikit. Ohjaaja: Heidi Tuomola. Käsikirjoitus: Liisamaija Laaksonen.
Näytökset: su 20.3. klo 13 ensi-ilta, ti 22.3. klo 19, la 26.3. klo 13, su 27.3. klo 13, to 31.3. klo 19, la 2.4. loppuunmyyty, su 3.4. klo 13, pe 8.4. klo 19 ja la 9.4. klo 13.
Esitykset Yläneen työväentalossa (Haverintie 28). Lippuvaraukset numerosta 0400 798 740 arkisin klo 19–20 ja viikonloppuisin klo 10–15. Yhteistyössä Uudenkartanon kyläyhdistys ry, Auranlaakson kansalaisopisto ja Yläneen Työväenyhdistys Pelastaja ry.