Rivitaloja Auran paraatipaikalle – Mäkelän Rakennus Oy aikoo tehdä kolmen talon kokonaisuuden

0
Mäkelän Rakennus Oy:n rivitalot valmistuvat Puusepänkujan ja Huuskantien kulmauksessa olevalle tontille. Kuva: Mäkelän Rakennus Oy.

AURA. Pöytyäläisen Mäkelän Rakennus Oy:n toimitusjohtaja Pauli Mäkelä katselee tyytyväisin mielin Auran keskustan kehittymistä ja vetovoiman kasvua. Hänen yrityksensä sai äskettäin rakennusluvan rivitalolle Puusepänkujan ja Huuskantien rajaamalle tontille.

Tulevan rakennuksen kulmat on merkattu ja työmaalle on saatu sähkö. Taloon valmistuu viisi asuntoa, joista kolme on 64,5-neliöisiä kolmioita. Päätyhuoneistot ovat 82-neliöisiä kolmioita.

Kummatkin asuntotyypit varustetaan poistoilmalämpöpumppuun kytketyllä vesikiertoisella lattialämmityksellä sekä saunalla. Suurimpiin huoneistoihin tulee kodinhoitohuone.

Talo kerrallaan eteenpäin

Rakentumaan lähtevän rivitalon on määrä valmistua keväällä 2023. Yhtiön toiveena on, että heti tämän jälkeen tontille päästäisiin tekemään seuraavaa taloa. Tilaa on kolmelle rivitalolle, yhteensä 14 asunnolle.

Pauli Mäkelä tuumaa, että parempaa talonpaikkaa on vaikea kuvitella. Koulu, kirjasto, kaupat, apteekki ja muut keskeiset palvelut ovat puolen kilometrin säteellä. Siitä huolimatta kaikkiin asuntoihin on mahdollista varata kaksi autopaikkaa, mikä alkaa olla harvinaista herkkua.

Kaupungeissa kaavoittajat pyrkivät rajoittamaan yksityisautoilua mitoittamalla yhden autopaikan esimerkiksi sataa kerrosneliömetriä kohden. Siitä taas on seurannut monia uusia rivitaloalueita piinaava parkkipaikkaongelma.

Aikataulussa on pelivaraa

Kiristynyt maailmantilanne luo jännitteitä rivitalohankkeeseenkin. Pauli Mäkelän mukaan näyttää siltä, että ensimmäisen talon neliöhinta jää alle 3 000 euron, muttei sitä voi vielä hakata kiveen.

– Kaikki rakennustarvikkeet kallistuvat nopeasti, hän toteaa.

Epävarmuutta on myös materiaalien toimitusajoissa, joskaan se ei näillä näkymin vaikuta talon valmistumisajankohtaan. Työvoimaa on yrityksessä riittävästi, mutta lisääkin tekijöitä saisi Mäkelän mukaan olla.

– Palkkaisimme, jos ilmenisi ammattitaitoisia hakijoita.

Monta rautaa tulessa

Auran Puusepänkujan lisäksi Mäkelän Rakenus Oy:llä on kaksi rivitalohanketta Maskussa. Niistä toinen on alkamassa ja toinen on lähes valmis. Äskettäin yritys sai valmiiksi rivitalon Kyrön Hakokappelintielle.

Auran vetovoima on Pauli Mäkelän mielestä sitä luokkaa, että se suosii uusien kohteiden rakentamista ja lisäksi kunnan tonttitarjonta on hyvä. Mitä kauemmas maaseudulle Turusta edetään, sitä edullisemmaksi asuntojen hintataso muuttuu ja ennen pitkää rakentajien kipurajat tulevat vastaan.

Kyrön huoneistot myytiin Mäkelän mukaan edullisesti, eikä Puusepänkujankaan asunnoista ole luvassa suuria voittoja.

– Kyrön sahan loppuminen on harmillinen isku, mutta muuten Pöytyällä on saatu hyvä meno päälle. Odotan myös Pöytyän osalta positiivista kehitystä, Mäkelä sanoo.