Sahan menetys kirpaisee

0

Kyrön sahan toiminnan loppuminen tulevana kesänä ei tullut yllätyksenä. Sitä on osattu odottaa siitä saakka, kun sama yhtiö alkoi rakentaa Raumalle kapasiteetiltaan kolminkertaista sahaa. Silti menetys kirpaisee pahasti. Vaikeimmassa asemassa ovat työntekijät, jotka menettävät työpaikkansa. Työmatka Raumalle on sen verran pitkä, että varsinkin näillä energianhinnoilla työstä ei jäisi käteen paljon muuta kuin tekemisen ilo. Sahan loppuminen saattaa merkitä Kyrön väkiluvun laskua.

Sahalla on myös mittava alihankintaverkosto. Varsinkin kuljetusyritysten tulevaisuus lienee turvattu, sillä johonkin Auranmaan puut kuljetetaan – todennäköisesti Raumalle. Vaikutukset tuntuvat kuitenkin laajalle Pöytyällä ja Auranmaalla.

Taloudessa on pitkään ollut vallalla ajattelu, jonka mukaan suurempi on tehokkaampi. Tätä olisi syytä miettiä uudelleen. Mitä suurempi saha, sitä kauempaa se joutuu puuta hankkimaan ja sitä kalliimmaksi kuljettaminen tulee. Kuljetusenergian hinta on jo nyt ja tulee olemaan vieläkin voimakkaammin keskeinen kannattavuuteen vaikuttava tekijä.

Puuta tai mitään muutakaan ei pitäisi kuljettaa pidempiä matkoja kuin on välttämätöntä. Vaikka yksi suuri saha saattaa paperilla vaikuttaa tehokkaammalta kuin pari pientä, lopputulos voi olla toinen, kun kaikki kulut lasketaan. Myös huoltovarmuuden kannalta yhteiskunnan toimintojen nykyistä vähäisempi keskittäminen olisi hyvä asia.