Siisti työjälki on kehutulle auramiehelle kunnia-asia – Viitseliäisyyden taustalla on pienestä pitäen kytenyt innostus koneisiin

0
Sauli Rekon mukaan parasta aurausurakoinnissa on vapaus päättää monista työjälkeen vaikuttavista asioista, joskin päätökset pitää tehdä kelien ja yhteiskunnan aikataulujen puitteissa.

PÖYTYÄ/Yläne. Aurattavia kohteita on 35, eikä Sauli Reko tohdi enempää tilauskirjaan ottaa. Niitä on Uudenkartanon puolella sekä Yläneen keskustassa.

– Se on yhdelle traktorille maksimimäärä, kun joukossa on kauppojen, taloyhtiöiden ja omakotitalojen pihoja sekä yksityisteitä, Reko luettelee.

Öisten tuiskujen jäljiltä hän kipuaa Valmetiin aamukolmelta. Kun taivaalta tupruttaa märkää nuoskalunta, aurauskierroksessa vierähtää yli kymmenen tuntia ja joskus edessä on sen päälle uusi kierros. Niin käy, jos ensimmäinen kierros on täytynyt aloittaa kesken lumisateen.

Rekon mukaan auraajan unelma on viitisen senttiä kevyttä pakkaslunta, kun teillä ja pihoilla ei vielä ole työtä haittaavia penkkoja.

– Silloin ajan lenkin kuudessa tunnissa, hän sanoo.

Viime aikona Reko on myös torjunut liukkautta ja vielä toistaiseksi siihen on riittänyt sepeliä.

Viitseliäisyys on toisinaan koetuksella

Sauli Rekon aurausjälkeä on kehuttu talven mittaan useaan otteeseen sosiaalisessa mediassa. Mies itse tuumaa, ettei hänellä ole poppakonsteja.

– Yritän ajaa huolellisesti. Ihan aina en ole pystynyt niin hyvään lopputulokseen kuin olisin halunnut. Olen pyrkinyt siistimään jäljet, kun aika on antanut myöden.

Tilausta aurausurakoinnille saattaisi kunnon talvena olla nykyistä enemmän. Siltikin Reko aikoo pitää sen yhden miehen liiketoimena.

– Aurauksista on saanut omansa pois, mutta lisätyövoiman palkkaaminen ei välttämättä ole kannattavaa, hän tuumaa.

Nopeasti tapahtunut polttoaineen sekä varaosien hintojen nousu on aiheuttanut sen, että omilleen pääseminen ei ole Rekon mukaan itsestään selvää. Hän tuumaa, ettei pienistä ja nopeasti aurattavista pihoista kehtaa kauheasti laskuttaa. Toisaalta siirtymistäkin kertyy kustannuksia.

Asiakkaiden mieltymysten aistiminen on oma lukunsa. Jotkut haluavat auraajan käyvän vain silloin, kun lunta sataa tavallista enemmän tai se on oikein märkää.

– Helposti käy niin, että kotiin päästyäni joku soittaa ja kysyy, voisinko kuitenkin aurata heidänkin pihan. Jos vaan jaksan, yleensä lähden puhelun jälkeen auraamaan, vaikkei se oikein taloudellisesti järkevää olekaan.

Mistä moinen viitseliäisyys?

Reko vastaa, että taustalla on pikkupojasta saakka kytenyt kiinnostus koneisiin ja niillä tehtäviin töihin.

Takalevy on verraton työväline

Auraustyökaluna Sauli Rekolla on etukuormaajalla, takalevyllä sekä tarvittaessa lumilingolla varustettu Valmet-traktori.

Linkoa hän käyttää, kun teiden varsille on kasvanut niin korkea lumipenkka, ettei levy enää heitä lunta sen yli.

– Linko ei oikein sovellu kiinteistöjen pihoille ja kaiken lisäksi se on hidas. Linko sekä 10–15 senttiä märkää lunta nostavat yhdessä polttoainekuluja melkein puolella verrattuna kevyen pakkaslumen auraamiseen.

Traktoria kätevämpää työkalua Rekon on vaikea kuvitella. Osa kohteista on sellaisia, joista lumi pitää vetää pois ja se onnistuu takalevyllä.

Aurauksen ohella Reko korjaa maatalouskoneita ja tekee metsätöitä. Keväästä syksyyn kotitilan viljely Yläneen Uudessakartanossa vie kaiken ajan. Tilan päärakennuksessa asuvat Rekon vanhemmat. Hän itse asuu Yläneen keskustassa vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa.

Auraajan kannalta työläs talvi on todennäköisesti tehnyt hyvää pelloille. Maa on routinut ja kuohkeutunut kunnolla. Sen sijaan syysviljojen osalta näyttää epävarmalta: kasvustot ovat joutuneet jääpoltteen ja veden armoille.