Ukrainalaiset talkoiltiin Tarvalaan tervetulleeksi

0
Tarvalaan saatiin talkoovoimin ja lahjoitustavaroin viikonlopun aikana rakennettua majoituspaikkoja Ukrainasta paenneille. Sunnuntaina saapuivat jo ensimmäiset vieraat.

LIETO/Tarvasjoki. Ukrainan sota herätti Tarvasjoen vanhan kunnantalon Tarvalan viikonloppuna täyteen eloon. Kiinteistön nykyisen omistajan Eric De Witin tarjottua tilat Ukrainasta paenneiden käyttöön käynnistyi kyläläisten ja muiden tahojen valtava voimainponnistus. SPR ja Liedon seurakunta olivat ennättäneet kysellä tiloja mahdollisesti myöhemmin käyttöön, mutta lopulta kaikki tapahtui yhtäkkiä. Ensimmäiset vieraat saapuivat Pöytyän kautta jo sunnuntai-illalla.

–Yhtään en tiennyt, mitä lupasin, yhdelle bussilastilliselle majapaikan luvannut De Wit toteaa.

Tilojen käyttöönottoa ja lahjoitusten vastaanottoa organisoinut Nina Suominen arvioi, että parhaimmillaan Tarvalassa ja lääkäritalolla oli toistasataa henkeä laittamassa paikkoja kuntoon tai tuomassa lahjoitustavaraa.

–Vastasin päivän aikana noin 100–150 puheluun, Suominen kertoo.

–Kaikki menivät edestakaisin, mutta valmista tuli, ruokahuoltoa vieraille järjestävä Liedon SPR:n puheenjohtaja Raija Isotalo-Aaltonen puolestaan huokaa.

Ponnistukseen osallistui niin yhdistyksiä ja yrityksiä kuin yksityisiä vapaaehtoisiakin. Paikalla tarvittiin muun muassa sähkö- ja putkiasentajia sekä kiinteistöhuoltoa. Maanantaina Tarvalaan alettiin asentaa valokuitua.

–Ihan käsittämätöntä ja mielettömän hienoa. Kaikki olivat hyvällä mielellä ja herkistyneitä, että voivat auttaa, Suominen tiivistää viikonlopun tunnelmia ja kiittelee, että mukaan auttamaan oli lähtenyt myös paljon nuoria.

Suomisen yllätti ihmisten halukkuus tehdä uusiakin hankintoja. Hän kertoo saaneensa soittoja, joissa ihmiset kertoivat budjetoineensa satasia auttamiseen ja kyselivät, mitä voivat hankkia.

Suominen arvelee, että ihmisten auttamishalun on laukaissut Ukrainan läheisyys.

–Oma kokemus on, että pahaa oloa tilanteesta helpottaa, kun saa tehdä jotain. Isossa kuvassa koko maailma on lähtenyt tähän työhön, ehkä nyt on itsekkyyden karistamisen aika, hän miettii.

Tarvalassa nähty voimainponnistus saattaa liittyä myös Tarvasjoen talkoo- ja yhteishenkeen. Suominen kuitenkin arvelee, että pienellä paikkakunnalla tällaiseen oli helpompi lähteä mukaan. Hän toteaa apua tulleen myös muualta Liedosta sekä naapurikunnista.

Kielitaitoisille auttajille tarvetta

Suomisen mukaan edessä on nyt vaikein vaihe, sillä Tarvalaan saapuneita yhdeksää aikuista ja seitsemää lasta ei voi jättää oman onnensa nojaan. Vapaaehtoistyötä tarvitaan jatkossakin, kunnes vieraiden asiat saadaan ratkaistua. De Witin ja järjestelyihin aktiivisesti osallistuneen Anne Laihon mukaan heillä on vaihtoehtoina joko hakea pakolaisstatusta tai työpaikkaa tai viipyä kolme kuukautta maassa turistina.

De Witin mukaan Tarvalaan saapuneet ovat jo kyselleet töitä. Toistaiseksi heitä pidetään Tarvalassa asuvan De Witin vieraana, mutta jo kuluvan viikon aikana heidän asioitaan aletaan järjestää. Myös heidän tarpeitaan kartoitetaan lisää ja Tarvalan Facebook-ryhmään on tulossa täsmätietoa muun muassa tarvittavista vaatteista.

Vapaaehtoisrinkiin kaivataan lisää vähintään englannin kielen taitoisia.

–Olisi myös hyvä löytää sosiaalialan koulutuksen saaneita, jotka tunnistavat esimerkiksi, jos ihmisen mieli on järkkynyt, Tarvalassa maanantaina päivystänyt Laura Puhakainen toivoo.

–Läsnäolo on nyt tärkeää, niin ikään maanantaina paikalla ollut Linda Jyränti toteaa.

Vieraiden läpikäymistä kokemuksista vapaaehtoiset ovat jo jonkin verran päässeet jyvälle.

–Isoin lapsista on toistuvasti kysynyt, milloin taas tulee hälytys, Laiho kertoo.

Hän kiittelee Tarvalan rauhallista ympäristöä ja toteaa, että vieraiden on nyt tärkeää saada pidettyä yllä mahdollisimman tavallista arkea.

–Yksi äiti liikuttui itkuun nähtyään, minkälaisen vaivan olemme nähneet.