Vain käytetty palvelu säilyy

0

Moni varmasti harmittelee Yläneellä K-kaupan loppumista kesällä (AVL 15.3.). On toki mahdollista, että kiinteistöön saadaan toista ketjua edustava yrittäjä ja vaikka näin ei kävisikään, yhdelläkin päivittäistavarakaupalla pärjätään. Näin on monessa muussakin Auranmaan keskuksessa.

Jokaisen olisi kuitenkin hyvä miettiä sitä, paljonko omista ostoseuroista valuu oman kuntakeskuksen ulkopuolelle. Kun on kyse yksityisestä yrityksestä, matematiikka on yksinkertaista. Vain riittävästi käytetty ja siten kannattava yritystoiminta säilyy.

Pienellä paikkakunnalla minkä tahansa vähänkään suuremman yrityksen loppuminen on iso asia. Aina ei ole kyse edes toiminnan kannattavuudesta. Tätä harmitellaan varmasti parhaillaan Kyrössä, missä sahan loppuminen kirpaisee koko kylää. Asiassa ei auttanut edes se, että sahan tuloskunto on hyvä. Kun on kyse rakennemuutoksesta kohti suurempia yksiköitä, aina ei kannattavuuskaan riitä säilyttämään yritystoimintaa paikkakunnalla.

On kuitenkin hyvä muistaa, että kehitys kulkee samanaikaisesti moneen eri suuntaan. Vaikka saattaa tuntua, että maaseudun palvelut vain vähenevät, myös investointeja tehdään. Tämä on nähty esimerkiksi Aurassa ja Oripäässä, missä päivittäistavarakaupan asiakas on saanut viime vuosina nauttia parantuneista palveluista.

On paljon merkkejä siitä, että maaseudun elinvoima tulee lähivuosina kasvamaan. Etätöiden lisääntyminen, luontoarvojen ja puhtaan ruuan arvostuksen kasvu ja monet muut asiat ovat tästä esimerkkejä.