Yläneen Erämiesten peurasaalis yli 630 yksilöä

0
Peurajahti alkoi välillä tuntua jo työstä. Jos passissa piti olla hiljaa, yhteisellä kahvitauolla ja makkaratulilla juttu luisti ja huumori hersyi. (Kuva: Jari Suutari)

PÖYTYÄ/Yläne. Yläneen Erämiesten peurasaalis helmikuun puolivälissä päättyneellä metsästyskaudella oli 635 yksilöä, mikä on suurempi kuin koskaan aikaisemmin. Entisen Yläneen kunnan alueella kahdeksan porukan saalis oli yhteensä 1029 yksilöä.

Erämiesten metsästyskausi alkoi haastavana. Riistakeskus oli korottanut peuralupien määrää edelliskaudesta tuntuvasti. Erämiesten lupamäärä nousi noin 330 luvasta 500 lupaan. Seuran alue on noin 15 000 hehtaarin suuruinen. Yhdellä luvalla voi ampua yhden aikuisen tai kaksi vasaa.

Kun tavoitteena oli lisäksi, että kaadetuista eläimistä puolet on vasoja, olisi kokonaissaalis voinut nousta vieläkin suuremmaksi. Vasoja saatiin saaliiksi 328. Aikuisista uroksia oli 152 ja naaraita 156 kappaletta.

Työ jatkuu


Yläneen peurakannan kasvua on pyritty hillitsemään voimallisesti useana metsästyskautena. Havaintojen ja kokemusten perusteella työ jatkuu vielä ensi syksynä yhtä voimakkaana.

Koko Yläneen alueella tavoiteltiin noin 1300 peuran saalista. Toteutunut saalis oli alustavien lukujen perusteella 1029 yksilöä.

Lupamäärä oli tarkoituksella asetettu niin korkealle, ettei se rajoita metsästystä kauden aikana. Suurella lupamäärällä pyritään vähentämään eläinten maataloudelle aiheuttamia vahinkoja ja autokolareita.

Metsästyksen onnistuminen riippuu suuresti paitsi metsästäjistä, myös sääoloista, jotka olivat vaihtelevat ja olivat usein peurojen puolella.

Ensimmäistä kertaa kaudella saatiin käyttää metsästyksessä keinovaloa ja elektronisesti vahvistettuja näkölaitteita. Se aikaisti metsästyksen aloitusta syksyllä, mutta välineitä oli käytössä vielä varsin vähän. Peurat eivät ole vielä kovin kiinnostuneita ruokintapaikoista, missä apuvälineistä olisi hyötyä, kun luonnossa on muutenkin ruokaa hyvin tarjolla.

Marras-joulukuun kovat pakkaset puolestaan vähensivät eläinten liikkuvuutta. Kylmyys teki kyttäysmetsästyksen entistä haastavammaksi. Tammi-helmikuun lumimäärä, myrskyt ja metsästystä koirilla rajoittavat karkeat hanget tuntuivat nekin toimivan peurojen eduksi.

Työ vai harrastus?


Metsästäjät käyttivät aikaa ja ajoivat kilometrejä enemmän kuin koskaan ennen. Monesta jahtiin ja saaliin käsittelyyn käytetty aika tuntui jo enemmän työltä kuin harrastukselta.

Yläneen Erämiesten puheenjohtaja Rauno Lehtovuori antaa tunnustusta metsästäjille onnistuneesta jahdista, joka vaati suuren panoksen kaikilta.

–Suuri kiitos kuuluu myös maansa metsästyskäyttöön vuokranneille maanomistajille, kiteyttää Lehtovuori.

Oman lukunsa peurajahdissa oli susien määrä. Koiria ei edelleenkään ole Yläneellä menetetty, mutta läheltä piti -tilanteita on ollut. Enimmillään metsästäjien saartamalta alueelta tuli ulos neljä sutta. Sillä kerralla suuren lumimäärän vuoksi koira kulki niin lähellä omistajaa, ettei susi päässyt yllättämään, vaikka näköyhteys olikin.

Koiraa ei ole enää aina voitu päästää irti Oripään ja Heinijoen puoleisilla alueilla sulan maan aikana. Myös koiran kiinni ottaminen on tullut tärkeäksi, jotta koira ei pääse passin taakse liian kauaksi miehistä.

Hirvijahti onnistui


Yläneen Erämiesten hirvijahti tuotti lupamäärän mukaisen saaliin 14 aikuista ja yhdeksän vasaa. Sen verran erikoinen syksy oli sekä hirvimäärän että säiden osalta, että jahti venyi ensimmäistä kertaa joulun yli.

Yläneen alueella toimii kahdeksan seuraa tai seuruetta: A. Ahlström Kiinteistöt Oy, Genezis Hunting Group, Mielikin Miehet, Turun ja Säkylän varuskuntien Eräseura, Vampulan Metsästysseura Hukka, Vanhakartanon Eräseura ja Yläneen Erämiehet. Erämiehillä on jäseniä noin 160.

Teksti: Juha Haapakoski