39 vuotta, 200 000 potilaskontaktia – Lääkäri Kaj Lagerbohm jäi eläkkeelle osaavampana kuin koskaan

0
Kaj Lagerbohmin tallista löytyy parikin moottoripyörää. Nyt on aikaa ajella entistä enemmän ja vailla kiirettä. (Kuva: Asko Virtanen).

PÖYTYÄ/Kyrö. –Surkuttelin yhdelle tutulle, että viikko lomasta on jo mennyt, Kaj Lagerbohm naurahtaa, mutta silmissä on selvästi haikeutta.

Totta onkin, että Lagerbohm jäi lomalle 22.3., mutta lomaa kyllä riittää. Työpaikalleen Kyrön terveyskeskukseen hän ei enää palaa, kesäkuun alussa loma muuttuu eläkkeeksi.

–Aika epätodelliselta tuntuu, haikealtakin. Tuntuu hassulta jäädä pois töistä nyt, kun osaan asiat paremmin kuin koskaan. Sekin on käynyt mielessä, että olenkohan nyt vanha, hän miettii.

Lagerbohm olisi voinut jäädä eläkkeelle jo pari vuotta sitten. Hänelle ehti kertyä 39 vuotta uraa terveyskeskuslääkärinä.

–Tulin Kyröön vuonna 1983 lähes heti valmistumisen jälkeen. Ajattelin aluksi, että olen niin kauan, että saadaan uusi lääkäritalo. Se valmistui vuonna 1990, mutta en lähtenyt muualle. Osasyy oli varmasti sekin, että suuresti arvostamani ex-vaimoni Virpi oli myös kunnalla töissä ja olimme asettuneet tänne. Viihdyin töissä ja oli suuri vapaus järjestää omia töitään, Lagerbohm kertoo.

Nopeita päätöksiä

Kaj Lagerbohm laskee, että työuransa aikana hänelle ehti puhelinajat mukaan lukien kertyä noin 200 000 potilaskontaktia. Päivässä potilaskäyntejä oli 10–20, päätökset piti tehdä nopeasti. Kun potilaista suuri osa on tuttuja, se helpottaa työtä. Potilasta kohden aikaa oli kuitenkin kovin vähän. Se on jäänyt kaivertamaan mieltä.

–Haluaisin pyytää potilailtani anteeksi, että aikaa on ollut aina liian vähän, hän sanoo.

Muistaa kuitenkin sopii, että potilaiden määrä ei ole lääkäristä kiinni vaan siitä, paljonko heitä on.

–Väestövastuussa lääkärin laskettiin hoitavan keskimäärin 1700 potilasta. Itselläni oli 2600, mutta ihmisten tunteminen auttoi suuren potilasmäärän hoitamisessa. Väestövastuussa noin neljäsosa potilaista käy aktiivisesti vastaanotolla.

Yksinäistä työtä

Lagerbohm pitää väistämättömänä, että ennen pitkää Kyrön terveysaseman kaltaiset pienet yksiköt lakkautetaan. Nuoret lääkärit eivät halua töihin paikkoihin, joissa on vain yksi lääkäri, vaan kaipaavat kollegiaalista apua.

–Itsekin olin ainoa lääkäri jo silloin kun tulin Kyröön ja ajateltiin, että kyllä se siitä lähtee menemään. Pitää kuitenkin muistaa, että terveyskeskuslääkärin työstä on tullut paljon vaativampaa hoitomenetelmien kehittyessä ja terveyskeskuksissa hoidetaan nykyisin paljon sellaisia asioita, jotka ennen kuuluivat erikoissairaanhoidolle.

Lagerbohmin mukaan ongelmia kuitenkin tulee, jos matka terveyskeskukseen venyy kovin pitkäksi. Moni jättää menemättä hoitoon ja ongelmat pahenevat.

Pois kiireestä

Etävastaanottoihin Lagerbohm ei usko, sillä potilasta pitää voida myös koskea. Myös takuu siitä, että lääkäriin pitää päästä seitsemässä päivässä on hänen mukaansa liioiteltu. Kyrössä ei-kiireellisen ajan on saanut kahden viikon kuluessa ja se on hänen mukaansa riittävä taso.

Kaj Lagerbohm sanoo, että kiireestä on työn mukana tullut osa luonnetta. Nyt on kuitenkin opeteltava elämään rauhallisemmin. Kiireetön mökkeily, kiireetön moottoripyöräily ja kiireetön lukeminen kuuluvat suunnitelmiin.

–Enkä minä onneksi ihan työttömäksi jää. Teen edelleen töitä Kelan asiantuntijalääkärinä kymmenen tuntia viikossa.


KUKA?

Nimi, ikä: Kaj Lagerbohm, 65.
Ammatti: terveyskeskuslääkäri eläkkeellä.
Koulutus: lääketieteen lisensiaatti.
Tärkeimmät saavutukset: 39 vuotta terveyskeskuslääkärinä.
Perhesuhteet: naimisissa, 3 aikuista lasta.
Harrastukset: mökkeily, moottoripyöräily, Lions club, lukeminen, kuntosali.
Motto: ”Jos et arvosta itseäsi, et pysty arvostamaan muita”.


 

Katso myös kuka on Viikon henkilö.