Aurajoki Oy muuttaa Lietoon

0
Aurajoki Oy:n toimitusjohtaja Rolf Sohlströmin mukaan Lieto valikoitui uudisrakennuksen paikaksi nimenomaan hyvän sijaintinsa takia. Esillä olivat myös muutto Saloon tai uudisrakennus vanhalle tontille. Kuva: AVL:n arkisto / Asko Virtanen

AURA, LIETO. Aurassa sijaitseva Aurajoki Oy on muuttamassa suurimman osan toiminnoistaan Lietoon vuoden 2024 alussa. Muun muassa kuumasinkityksiä tekevällä yrityksellä on nykyään seitsemän toimipistettä, joista kuusi sijaitsee Suomessa. Yritys on perustettu Aurassa vuonna 1967.

–Suurin osa toiminnoista ja myös hallinto ovat muutamassa uuteen toimipaikkaan Liedon Tuulissuolle. Yksi tuotantolinja on jäämässä toistaiseksi Auraan, mutta se työllistää vain muutamia henkilöitä, kertoo Aurajoki Oy:n toimitusjohtaja Ralf Sohlström .

Lopullinen aikataulu on vielä auki. Suunnitelma on, että rakennustyöt alkaisivat tulevana kesänä, jolloin muutto Lietoon voisi tapahtua vuoden 2024 alussa.

–Lopullista päätöstä aikataulusta ei ole vielä tehty, sillä rakennuskustannukset ovat kovassa nousussa. Kesään mennessä päätös pitää kuitenkin tehdä, että aloitetaanko nyt vai odotetaanko parempaa aikaa. Tarve uudelle hallille on kuitenkin ilmeinen, Sohlström kertoo.

10 miljoonan halli

Yhtiön nykyinen halli on rakennettu vuonna 1976 ja sitä on laajennettu vuosina 1982 ja -96. Vuonna 2019 tehdyssä kuntotarkastuksessa arvioitiin hallilla olevan käyttöikää viitisen vuotta.

Aurassa sijaitseva tontti on yhtiön oma. Sen tulevaisuudesta ei vielä ole tietoa.

–Liedon tontilla ei ole juuri ylimääräistä tilaa, joten voi olla että Auran tonttia tarvitaan. Vanhin tehdas ainakin pitää jossain vaiheessa purkaa, Sohlström kertoo.

Uuden hallin kustannusarvio on yli 10 miljoonaa. Tavoitteena on rakentaa Pohjois-Euroopan tehokkain ja ympäristöystävällisin laitos. Uudisrakennuksen koko on noin 5000 neliötä.

Uudella laitoksella ei ole vielä ympäristölupaa, mutta Sohlströn uskoo, että laitos saa luvan.

–Alustavia keskusteluja viranomaisten kanssa on jo käyty, Sohlström sanoo.

Liedon sijainti ratkaisi

Yhtiö harkitsi myös uudisrakennusta vanhalle tontille Auraan. Myös muutto Saloon oli yksi vaihtoehdoista.

–Liedon puolesta puhui ennen kaikkea hyvä logistinen sijainti hyvien liikenneyhteyksien varrella ja lähellä Turkua. Sijainti lähellä Turkua nostaa investoinnin jälleenmyyntiarvoa ja helpottaa työvoiman saatavuutta, Sohlström sanoo.

Kovin paljon yhtiö ei ole viime vuosina rekrytoinut, mutta Sohlströmin mukaan Turussa asuvat yhtiöön työllistymistä harkinneet ovat kokeneet Auran sijainnin kaukaiseksi Turusta katsoen. Nykyisestä toimipaikasta Aurassa kertyy matkaa Tuulissuolle noin 30 kilometriä. Tuulissuolta Turkuun on matkaa kymmenkunta kilometriä.

Aurajoki Oy:n muutosta kertoi ensimmäisenä paikallislehti Turun Tienoo.