Elintason lasku on edessä – Maailman tapahtumat näkyvät nopeasti Auranmaalla

0
Kyrön seudun Osuuspankin toimitusjohtaja Timo Kivikoski ennakoi, että muun muassa inflaatio ja korkotason nousu johtavat siihen, että elintaso tulee väliaikaisesti laskemaan. (Kuva: Asko Virtanen)

PÖYTYÄ/Kyrö. Ukrainan sota ja sen aiheuttama taloudellinen epävarmuus näkyvät myös auranmaalaisen pankin konttorissa, vaikka ihmiset ovatkin suhtautuneet tilanteeseen rauhallisesti.

–Venäjän hyökkäyksen alettua varsinkin ikäihmiset nostivat jonkin verran enemmän käteistä, mutta se tasaantui nopeasti. Ei kuitenkaan ole huono asia, jos lompakossa on 100–150 euroa käteistä, jos esimerkiksi tulee tilanne, että kortilla maksaminen ei kaupassa onnistu, sanoo Kyrön Seudun Osuuspankin toimitusjohtaja Timo Kivikoski .

Kivikosken mukaan kuluttajien kannattaa varautua siihen, että elintaso tulee ainakin jonkin verran sodan ja pakotteiden vuoksi laskemaan. Inflaatio kiihtyy ja korot nousevat. Yksittäiset muutokset eivät ole kauhean suuria, mutta yhdessä niillä on selvä vaikutus.

–Inflaatio voi syksyllä nousta yli seitsemän prosentin ja korkotaso nousta prosentin tienoille. Olemattomien korkojen kausi on pitkäksi aikaa ohi, Kivikoski uskoo.

Korkokatto suosiossa

Epävarmuus näkyy myös siinä, että asuntolainoihin otetaan nyt entistä enemmän korkokattoja. Jonkin verran on ollut myös tapauksia, joissa asiakkaat hajauttavat säästöjään, jos niiden määrä ylittää talletussuojan.

Inflaatio ja pankkitilien alhaiset korot uhkaavat syödä säästöjä, mutta kovin suurta huolta alhaisten talletuskorkojen ja kiihtyvän inflaation yhdistelmä ei vielä ole aiheuttanut, vaikka moni pitääkin säästöjään tavallisella pankkitilillä.

–Sijoittajan kannalta tilanne on hankala, sillä tuottavia kohteita on nyt vaikea löytää. Pitkäjänteinen sijoittaminen on kuitenkin aina parasta suojaa inflaatiolle, Kivikoski sanoo.

Epävarmassa tilanteessa kullan kysyntä yleensä kasvaa, mutta kovin suurta piikkiä ei ainakaan vielä ole nähty.

–Kaikki mitä maailmalla tapahtuu, näkyy Auranmaalla nopeasti. Alue on kiinteä osa globalisaatiota, Kivikoski sanoo.

Yksi esimerkki on ukrainalaiset, joista on tullut pankille uusia asiakasryhmä.

–Ukrainalaisia asiakkaita käy pankissa joka päivä, Kivikoski kertoo.

Maataloudessa vaikeaa

Maatalouden kannattavuudella on suuri merkitys koko Auranmaan taloudelle.

–Kyrön Seudun Osuuspankin luotoista puolet on yritysluottoja ja yritysluotoista puolet maatalousyritysten luottoja. Vielä ei ole juuri lyhennysvapaita pyydetty, mutta pankki pyrkii tulemaan vastaan niin paljon kuin mahdollista, jos maatalouden tilanne edelleen vaikeutuu, Kivikoski sanoo.

Maatalouden suurin ongelma on kustannusten nousu, mutta myös saatavuusongelmat esimerkiksi lannoitteissa. Toisaalta viljan hinta tulee nousemaan, sillä Venäjä ja Ukraina ovat molemmat olleet suuri viljan viejiä.

Kilpailutilanne muutoksessa

Auranmaan pankkikilpailu on muutoksessa, sillä OP Vakka-Auranmaa sulkee konttorinsa Riihikoskella, Marttilassa ja Tarvasjoella toukokuussa. Kyrön Seudun Osuuspankilla oli vielä kymmenkunta vuotta sitten konttori Riihikoskella, mutta sen uudelleen avaamista ei ole harkittu.

–Riihikosken ja Kyrön välinen etäisyys on kuitenkin aika pieni, Kivikoski muistuttaa.

Suurin osa asiakkaista hoitaa pankkiasiansa sähköisesti. Käsitys, jonka mukaan konttorissa kävisi lähinnä ikäihmisiä, on kuitenkin virheellinen.

–Yrittäjät tulevat mielellään paikan päälle keskustelemaan kasvokkain, jos kyseessä on vähänkään isompi asia, Kivikoski kertoo.