Härkätien Puhelimesta HTP-kehitys Oy – Yhtiökokous pidetään 10. toukokuuta

0
Härkätien Puhelimen hallintoneuvosto kokoontui 12.4.2022 viimeiseen kokoukseensa Lounas & Bar Akseliin Koskella. Jatkossa yhtiö tulee toimeen pelkällä hallituksella. Vasemmalta oikealle Heikki Eskola, Juha Seppä, Heikki Tuominen, Jari Tahila, Elisa Koho, Terttu Kattelus ja Ari Anttila. Kuvasta puuttuu Pentti Mäki, Ulla Nummila ja Petri Prusila, jotka eivät päässeet paikalle.

HÄRKÄTIE. Härkätien Puhelimen teleliiketoiminta siirtyi tämän vuoden tammikuussa Lounealle. Härkätien Puhelin yhtiönä on kuitenkin edelleen olemassa, mutta sen nimi ja toimiala esitetään muutettavaksi yhtiökokouksessa, joka kokoontuu 10.5. Kuokantalolle.

Esityksen mukaan uudeksi nimeksi tulee HTP-Kehitys Oy ja toimialaksi sijoitus, kehitys ja konsultointi. Hallintoneuvostoa yhtiössä ei enää olisi eikä toimitusjohtajakaan olisi pakollinen. Yhtiön tilikautta ei myöskään määriteltäisi, joten se voisi olla muutakin kuin kalenterivuosi.

Yhtiön hallitus kartoittaa parhaillaan tulevaisuuden toimintaa ja siitä on tarkoitus kertoa yhtiökokouksessa. Vaihtoehtoja on ainakin liiketoiminta muussa kuin kilpailukiellon alaisessa toiminnassa, aktiivinen sijoitustoiminta aluetta kehittävään toimintaan, toiminta passiivisena sijoitusyhtiönä tai yhtiön lopettaminen hallitusti.

Omia osakkeita ostetaan

Tällä hetkellä Härkätien Puhelimen taseesta suurin osa on omistusta Louneassa. Härkätien Puhelin on Elisan jälkeen Lounean toiseksi suurin ulkopuolinen omistaja.

Härkätien Puhelimen hallintoneuvosto kokoontui maaliskuun lopulla viimeiseksi jääneeseen kokoukseensa ja puolsi hallituksen esityksiä, joihin kuului muun muassa ehdotus 72 euron osingon maksusta. Edellisen kerran yhtiö on jakanut osinkoa vuosikymmen sitten.

Yhtiö ostaa edelleen omia osakkeitaan. Tällä hetkellä osakkeesta maksetaan 2400 euroa eli huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi vuoden 2021 alussa, jolloin hinta oli vielä 624 euroa.

Viimeinen vuosi operaattorina

Vuosi 2021 oli yhtiön 124. toimintavuosi ja jää historiaan Härkätien Puhelimen viimeisenä vuotena teleoperaattorina. Vuoden 2021 liikevaihto, liikevoitto ja tulos ennen tilinpäätössiirtoja ylittivät budjetin, mutta liikevaihto putosi toissavuoden tasolle.

Pudotus on merkittävä, sillä vuosi 2020 oli ennätyksellisen hyvä, mistä kertoo muun muassa se, että Kauppalehden menestyjät-pisteillä Härkätien Puhelin oli vuona 2020 Suomen teleoperaattoreiden ykkönen.

Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna 1 877 019 euroa eli 26 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2020. Liikevoittoa kertyi 143 486 euroa eli 80 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2020. Tulos ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja oli 494 291 euroa eli 34 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2020.

Liikevaihdon lasku johtui muun muassa kupariverkon alasajosta. Eniten liikevaihtoa laski kuitenkin vähentynyt valokuituliittymien myynti. Investointeja tehtiin vähemmän ja osa resursseista kului tulevaisuuden vaihtoehtojen etsimiseen.

Henkilöstöä yhtiöllä oli vuoden 2021 lopussa yhdeksän henkeä. Kaikki muuta paitsi toimitusjohtaja siirtyivät vuoden alussa Lounean palvelukseen.

Härkätien Puhelimen yhtiökokous Marttilan Kuokantalolla 10.5. klo 17. Ilmoittautumiset 5.5. mennessä jouni.jaakkola@htp.fi tai puhelimitse 044 7448110.