Mika Ingi: Vihreä siirtymä tuo Tarvasjoelle uusia mahdollisuuksia

0
Liedon uusi kunnanjohtaja Mika Ingi näkee, että vihreä siirtymä voi tuoda Tarvasjoen alueelle mahdollisuuksia. (Kuva: Asko Virtanen).

LIETO. Liedon vastavalittu kunnanjohtaja Mika Ingi näkee, että vihreä siirtymä voi tuoda Tarvasjoelle uusia mahdollisuuksia.

–Vihreä siirtymä vaatii esimerkiksi uusia tapoja tuottaa energiaa kuten biokaasu ja tuulivoima, mutta paljon on kiinni siitäkin, mitä tarvasjokelaiset itse haluavat. Dialogissa tarvasjokelaisten kanssa pitää löytää se juju, jolla Tarvasjoen kehitystä saadaan kiihdytettyä, Ingi sanoo.

Ingi painottaa, että Tarvasjoki on tärkeä osa Lietoa. Liedon eri alueet eroavat toisistaan paljon. Kunnasta löytyy niin kaupunkimaisia alueita kuin maaseutuakin.

–Tarvasjoen ominaispiirteet pitää huomioida ja miettiä, miten yksityinen pääoma saadaan kiinnostumaan alueesta, Ingi sanoo.

Hän näkee, että ulkopuolelta tulevana hänen asemansa on helpompi kuin edeltäjän.

–Liitoksesta on varmasti jäänyt jälkiä tähän päivään saakka, mutta itse voin aloittaa puhtaalta pöydältä. Tarvasjoki alueena on minulle tuttu yrittäjäajoilta, Ingi sanoo.

–Aikeeni ovat aidosti hyvät, mutta sen joutuu todistamaan teoilla, hän jatkaa.

Yrittäjästä asiamieheksi

Ennen siirtymistään Paimion elinvoimajohtajaksi Ingi työskenteli lähes viisitoista vuotta yrittäjänä lastensuojelupalveluja tarjoavassa Care Componentissa kunnes myi sen vuonna 2016. Yrityksellä oli kaksi yksikköä Tarvasjoellakin.

–Paimion elinvoimajohtajan pestissä minua kiinnosti mahdollisuus kehittää verkostoja ja keksiä erilaisia tapoja saada ihmiset toimimaan yhdessä. Liedon kunnanjohtajan paikka taas tuntui kiinnostavalta koska siinä tarjoutuu mahdollisuus organisaation kehittämiseen.

–Hyvä johtaja on palveleva. Johdettavaa on autettava kasvamaan ja pääsemään tasolle, jonne hän ei edes ajatellut pääsevänsä. Management by perkele on menneen talven lumia, Ingi muistuttaa.

Kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin

Vuodenvaihteessa Liedonkin budjetista putoaa puolet pois, kun sote-uudistus astuu voimaan.

–Kuntalaisten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämisestä tulee entistä tärkeämpää. Palveluita kehitettäessä mahdollisuus kasvokkain tapahtuvaan palveluun pitää säilyttää, vaikka teknologiaa onkin käytettävä entistä tehokkaammin.

Lieto on pitkään menestynyt hyvin yritysystävällisyysmittauksissa.

–Liedon vahvuus on ketteryys esimerkiksi lupaprosesseissa. Seuraava askel on päästä yritysystävällisyydestä ystävyyteen, Ingi kuvaa.

Kunta toimii katalyyttina ja kiihdyttää erilaisia asioita. Kunta voi olla liikkeelle paneva voima, koska kenelläkään muulla ei ole alueesta kokonaisvastuuta. Kun asiat on saatu liikkeelle, kunnan rooli pienenee, Ingi kuvaa kunnan yhteistyötä yritysten ja kolmannen sektorin kanssa.


KUKA?

Nimi, ikä, paikkakunta: Mika Ingi, 52, Turku/Lieto.
Ammatti: Liedon kunnanjohtaja.
Koulutus: kasvatustieteen maisteri.
Tärkeimmät saavutukset: Viisi lasta ja pitkä avioliitto.
Perhesuhteet: Naimisissa.
Harrastukset: Lukeminen, liikkuminen, elokuvat.
Motto: Reilu peli.