Auran Vaihtokaluste sulkee myymälänsä

0
Auralaisen Vaihtokalusteen yrittäjä Veli-Matti Arvola pistää huonekalukaupan ovet säppiin. Ajankohta on todennäköisesti loppukesällä. (Kuva: Asko Virtanen)

AURA. Auralainen huonekaluliike Vaihtokaluste sulkee myymälänsä. Loppuunmyynti alkaa tänään perjantaina.

–Päivä, jolloin ovet lopullisesti suljetaan selviää, kun nähdään miten loppuunmyynti etenee. Todennäköisesti liike suljetaan loppukesästä, yrittäjä Veli-Matti Arvola kertoo.

Lopettamispäätökseen ovat Arvolan mukaan johtaneet monetkin syyt.

–Korona on saanut aikaan se, että huonekalukauppaa tehdään entistä enemmän netissä ja siellä pienen toimijan on vaikea saada ääntään kuuluville, Arvola sanoo.

Vaihtokalusteen arkea on vaikeuttanut paljon myös se, että Laulumaa-ketju meni viime vuonna konkurssiin. Ketjusta Vaihtokaluste sai muun muassa apua markkinointiin ja hankintoihin.

Yleinen maailmantilanne on vaikeuttanut tavaran saatavuutta ja kallistanut muun muassa kuljetuksia.

Huonekalukaupan rakenne on muuttunut radikaalisti sen jälkeen, kun Arvola ensimmäisen kerran avasi liikkeensä vuonna 2004.

–Silloin noin puolet myytävistä huonekaluista tuli kotimaasta. Kotimaisten tehtaiden lopettaminen on johtanut siihen, että nykyisin suurin osa tavarasta tulee ulkomailta, Arvola kertoo.

Ikean ja Jyskin tapaiset toimijat ovat muuttaneet kaupan rakennetta.

Arvola lopetti liikkeen jo kertaalleen nelisen vuotta sitten, mutta avasi kuitenkin uudelleen. Tällä kertaa hän ei usko, että toimintaympäristö muuttuisi niin, että se olisi mahdollista.

–Valitettavasti on niin, että palvelut keskittyvät ja monen pienen kivijalkaliikkeen asema käy kestämättömäksi, Arvola sanoo.