Auranmaan kunnista vain Oripää on onnistunut: Kunnan väkiluku nousee

0
Oripäässä syntyneitä on alkuvuonna seitsemän ja kuolleita neljä. Muissa Auranmaan kunnissa näiden lukujen suuruus on toisin päin. Arkistokuva: Riitta Salmi.

Auran väkiluku on laskenut alkuvuoden aikana kolmella henkilöllä, Kosken 13:lla, Marttilan 17:llä ja Pöytyän väkiluku on nihkeästi kolme plussalla, kertoo Tilastokeskuksen huhtikuun ennakkotilasto.

Verrattuna vuoden takaiseen Auran väkiluku on miinuksella 17 henkilön verran, Kosken 12, Marttilan 27 ja Pöytyän 6.

Poikkeus Auranmaan kuntien sääntöön on Oripää, joka on onnistunut kasvattamaan väkilukuaan 12 henkilöllä alkuvuoden aikana. Vuoden takaiseen verrattuna kunnan väkiluku on jo 25 plussalla. Oripään muuttovoitto perustuu siihen, että muualta Suomesta on muutettu kuntaan, mutta myös syntyvyyteen. Oripää on myös siinä poikkeus, että kunnassa on synynyt alkuvuonna useampi kuin kuollut pois.

Aurassa syntyneitä on 12 ja kuolleita 13, Koskella 4 ja 13, Marttilassa 4 ja 17 ja Pöytyällä 24 ja 32. Oripäässä syntyneitä on 7 ja kuolleita 4.

RAISIO on vetänyt alkuvuonna lukumääräisesti eniten uusia asukkaita Varsinais-Suomessa. Raision asukasluku on kasvanut vuoden vaihteesta yli sadalla henkilöllä, ilmenee Tilastokeskuksen ennakkotilastoista.

Kaarinassa väkimäärän nousu on ollut 61 asukasta. Samoissa luvuissa on myös Lieto, jossa asukasluku on noussut 61 hengellä alkuvuodesta.

Tilanne on poikkeuksellinen, sillä Kaarina on pitkään johtanut Varsinais-Suomen väkiluvun kasvutilastoa.

Raisiossa väkiluvun kasvu on ollut 0,4 prosentin luokkaa alkuvuonna, kun taas Kaarinassa vauhti on ollut poikkeuksellisesta vain 0,2 prosenttia.

Paimiossa kasvuvauhti on ollut Raisiota ja Kaarinaa nopeampaa. Alkuvuoteen nähden Paimion väkiluku on noussut 0,6 prosenttia.

VIIME VUODEN huhtikuuhun verrattuna Turku on kasvattanut lukumääräisesti eniten väkilukuaan. Turussa on nyt asukkaita yli tuhat enemmän kuin vuosi sitten.

Kaarinassa lisäys on ollut lähes 600 ja Raisiossa reilu 300.

Kaikkiaan Varsinais-Suomessa on 12 kuntaa, joiden väkiluku on noussut viime vuoden huhtikuusta. Aikaisemmin mainittujen lisäksi tällä listalla ovat myös Lieto, Paimio, Naantali, Masku, Rusko, Oripää, Taivassalo, Kustavi ja Pyhäranta.

KAIKKIAAN Varsinais-Suomen väkiluku on noussut vuoden aikana 1 800:lla.

Maakunnan väestönkasvu perustuu maahanmuuttoon ja kuntien väliseen muuttoon.

Väkilukutilastot tarkentuvat vielä myöhemmin, kun kaikki osatekijät kirjataan tilastoihin.

KUNTIEN välinen muuttoliike on tuonut Raisioon viimeisen vuoden aikana yli 200 asukasta. Myös maahanmuutto on lähes yhtä merkittävä tekijä väkiluvun nousussa. Sen sijaan luonnollinen väestömuutos on vielä Raisiossa miinuksella.

Kuntien välinen muuttoliike tuo väkeä nyt myös muihin Turun ympäryskuntiin. Sen sijaan Turun muuttovoiton ykkössyy viimeisen vuoden aikana on ollut maahanmuutto.

TILASTOKESKUKSEN ennakkotietojen mukaan Suomen väkiluku oli huhtikuun lopussa 5 549 184. Väkiluku kasvoi tammi-huhtikuun aikana 943 hengellä. Väestönkasvua ylläpiti muuttovoitto ulkomailta, sillä maahanmuuttoja oli 6 457 enemmän kuin maastamuuttoja. Syntyneitä oli 7 033 vähemmän kuin kuolleita.