Aurassa työttömyys poikkeuksellisen alhainen – Katso avoimien työpaikkojen määrä kuntakohtaisesti

0
Noin kolmannes maatalouden tarvitsemasta kausityövoimasta puuttuu Ukrainan sodan vuoksi. Pulaa on esimerkiksi mansikkatiloilla. Arkistokuva: Jane Iltanen.

Auran työttömyysaste on painunut poikkeuksellisen alas: huhtikuun lukema oli 4,7 prosenttia.

Viimeksi Auran työttömyysaste oli alle viidessä prosentissa lokakuussa vuonna 2019. Toista yhtä alhaista lukua ei löydy tarkastelujaksolta, joka ulottuu tammikuuhun 2015 asti. Näin alhainen työttömyystrendi on kunnassa ollut vuosina 2007–2008.

Työttömiä työnhakijoita oli Aurassa huhtikuussa hieman alle sata. Vuosi sitten työttömiä oli 141.

Auran työttömyysaste on Auranmaan kuntien alhaisin. Liedossa työttömyysaste on tosin Auraakin alhaisempi, 4,4 prosenttia.

TYÖTTÖMYYS vähenee koko Varsinais-Suomessa. Tilanne on maakunnassa myös parempi kuin koko maassa keskimäärin.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli huhtikuun lopussa Varsinais-Suomessa 8,5 prosenttia. Koko maan työttömyysaste oli 9,1, kertoo tiistaina julkaistu Varsinais-Suomen Työllisyyskatsaus.

TURUN työttömyysaste oli huhtikuussa 11,7. Se on Varsinais-Suomen kuntien korkein. Kaikissa muissa alueen kunnissa työttömyys jäi alle 9 prosentin tason.

Kaikissa Varsinais-Suomen kunnissa oli siis koko maan tasoa (9,1) alhaisempi työttömyysaste Turkua lukuun ottamatta.

Alin työttömyysaste oli Sauvossa, jossa se oli todella alhainen, 3,2 prosenttia.

TILASTOKESKUKSEN työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä oli huhtikuussa 114 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työllisyysasteen trendi oli 73,8 prosenttia, mikä on 2,3 prosenttiyksikköä korkeampi kuin edellisen vuoden huhtikuussa.

Työllisyyskehitys jatkuu siis edelleen hyvänä, eikä Ukrainan sodan vaikutuksia kotimaan työmarkkinoihin ole vielä mitattavissa.

– Se ei ole yllätys, sillä työllisyys reagoi talouden suhdanteeseen melko pitkällä viiveellä, sanoo Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist tiedotteessa.

– Sotatilanteen tuottama epävarmuus ei ainakaan vielä näy tilastoissa. Tosin joillakin toimialoilla sotatilanne näkyy korostetusti. Tilastojen ulkopuolelta on kerrottavissa, että kausityövoimaa ei saada tarpeeksi. Noin kolmannes tarvittavasta maatalouden kausityövoimasta puuttuu Ukrainan sodan vuoksi, kirjoittaa alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen työ- ja elinkeinoministeriön blogissa.

PÖYTYÄLLÄ avoimia työpaikkoja oli huhtikuussa lähes 130. Se on lähes kaksinkertainen määrä viime vuoden huhtikuuhun verrattuna.

Loimaan seutukunnassa avoimia työpaikkoja oli yli 400 kappaletta.

Varsinais-Suomessa avoimia työpaikkoja oli huhtikuussa yli 11 000 kappaletta, laskee Varsinais-Suomen Työllisyyskatsaus. Se on 60 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Vuoden takaiseen verrattuna työttömien määrä oli selkeästi pienempi kaikilla koulutusasteilla. Myös ammattiryhmittäin tarkasteltuna työttömien määrä oli pienempi kuin vuotta aiemmin kaikissa ryhmissä.

Kolmen viime kuukauden aikana uusia työpaikkoja on avautunut maakunnassa 33 900 kappaletta eli 57 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

– Myönteistä on se, että viime kuukausina työllisyyden kasvu on alkanut painottua enemmän kokoaikaiseen työhön, kun koronakriisistä elpymisen alkuvaiheessa nähtiin lähinnä osa-aikatyön kasvua. Kokoaikaisen työn lisääntyminen kertoo siitä, että elpyminen on päässyt kypsään vaiheeseen ja koronakriisiin liittyvä epävarmuus on ainakin tilapäisesti hellittänyt, sanoo Appelqvist tiedotteessa.

HUHTIKUUN AIKANA työttömien määrä supistuu yleensä maaliskuuhun verrattuna, tänä vuonna Varsinais-Suomessa jopa 1 000 hengellä. Vuotta aiemmasta työttömien määrä on vähentynyt 6 000 henkilöllä.

Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli huhtikuun lopussa 19 400 työtöntä työnhakijaa.

Toukokuussa työttömien työnhakijoiden ja lomautettujen määrä laskee normaalivuosina huhtikuuhun verrattuna, vaikka Ukrainassa käytävä sota saattaa heittää oman varjonsa tähän kehitykseen.

 

TRENDIT

Työttömyys Suomessa

  • Kaikkien työnhakijoiden kokonaismäärä laski 139 600:lla.
  • Työttömiä työnhakijoita 79 600 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.
  • Kokoaikaisesti lomautettuja 37 200 vähemmän.
  • Aktivointiasteeseen laskettavissa palveluissa 1 500 vähemmän kuin vuosi sitten.
  • Uusia avoimia työpaikkoja 35 100 enemmän kuin edellisvuonna.

Työttömyys Varsinais-Suomessa

  • Pitkäaikaistyöttömyys tippui huhtikuussa ripeästi, mutta yli 2 vuotta työttömänä olleiden määrä kasvoi.
  • Nuorten työttömyys on pudonnut Varsinais-Suomessa 37 prosentilla viime vuoteen verrattuna.
  • Turunmaan saaristo ja Vakka-Suomi ovat maan kärkikymmenikössä työttömyysasteen alhaisuudessa.
  • Erikoisammattitutkinnon suorittaneilla on nyt kova imu työmarkkinoille.
  • Lähde: Varsinais-Suomen Työllisyyskatsaus ja työ- ja elinkeinoministeriö.