Katastrofi kerrallaan

0

Vappua vietettiin niin Auranmaalla kuin muuallakin monen koronavuoden jälkeen perinteisin menoin eli suurissa väkijoukoissa. Korona ei arjessa juuri enää näy, yleinen maskisuosituskin on poistunut.

Tilanne on mielenkiintoinen, sillä samaan aikaan koronaa on liikkeellä hyvin paljon. Kuinka paljon, sitä voi vain arvailla, koska suurin osa koronatartunnoista todetaan kotitestien avulla. Jätevesitutkimusten perusteella on kuitenkin syytä olettaa, että koronaa on väestössä paljon.

On ymmärrettävää, että viranomaiset haluavat siirtää yhteiskuntaa koronan jälkeiseen aikaan. Suurin osa rokotetuista sairastaa taudin lievänä. Ihmisten mielissä riittää huolta ilman koronaakin, sillä ukrainalaisten taistelu aggressiivista itänaapuria kohtaan huolettaa monia – taistelua kun käydään samaa arvaamatonta suurvaltaa vastaan, joka meilläkin on naapurissa. Valitettavasti emme saa koskaan tietää, olisiko koronarajoituksia poistettu yhtä vauhdikkaasti, jos Venäjä ei olisi hyökännyt Ukrainaan. Todennäköisesti ei.

Keskitietä ei turhaan sanota kultaiseksi. Varmasti on paikallaan, että rajoitukset on purettu, mutta tiettyä varovaisuutta olisi järkevä yhä noudattaa. Varovaisuutta ja harkintaa voi kyllä käyttää, vaikka viranomaiset eivät siihen määräisikään. Kysyä esimerkiksi sopii, kuinka järkevää oli esimerkiksi se, että taidemuseonmäki Turussa täyttyi taas valtavasta väkijoukosta. Juhlia ja kokoontua voi pienemmälläkin porukalla.