Kyl maar

0

Murteista naputtanut ”Mää vaa” kirjoitti AVL:ssä joku viikko sitten, kuinka Kosken yhteiskoulussa opetettiin aikanaan, että Koskella puhutaan Turun ylämaan murretta. Aivan oikein on opittu.

Niin Koski kuin koko Auranmaa, Oripäätä lukuun ottamatta, kuuluu Turun ylämaan murrealueeseen. Paikkakuntaisia vivahde-eroja, loivaa hienosäätöä tarinoinnissa saattaa olla, mutta tämä on suuri linja. Turun ylämaalaisella puheenparrella täällä tulee edelleen parhaiten ymmärretyksi. Sanoo nimimerkki ”Kokemusta on”.

Turun ylämaa on täkäläisittäin laaja ja mahtava alue. Se yltää Koskelta ja Turun kupeesta koukaten Köyliöön asti. Satakuntalaisvahvistusten Säkylän ja Köyliön lisäksi samaan sakkiin luetaan myös Lieto sekä jo kauan aikaa sitten turkulaistuneet Maaria ja Paattinen. Näillä mennään.

Turun ylämaan murteen sekä muut lounaiset välimurteet erottaa varsinaisista lounaismurteista ripausta isompi annos hämäläisyyttä. Muinainen hämäläiskiila näet työntyy kahden varsinaisen lounaismurteen väliin Turkuun asti.

Kaikkiaan eri lounaisten välimurteiden vaikutusvyöhyke ulottuu Vihdistä Merikarvialle saakka. Kelpo läänitys jopa neljässä eri maakunnassa. Maakuntarajat eivät ole mitään murrerajoja.

Hallinnollisesti kokemäenkartanon lääniin aikoina entisinä kuulunut rajaseudun Orippää on kautta vuosisatojen kulkenut tietysti omintakeisia polkujaan. Historia ei suuresti muuta teekään kuin toistaa itseään.

Oripää kuuluu Loimaan, Huittisten ja Kokemäen kera Ala-Satakunnan murrealueeseen. Koska Oripää on osa historiallista Satakuntaa, se kuului ennen vanhaan myös Turun läänin pohjoiseen vaalipiiriin.

Saarikon ja Holkerin lisäksi kolmoisvirtain kunta on kasvattanut kolmannenkin ministerin. Aikuisiällä Kokemäellä vaikuttanut Lauri Murtomaa oli Maalaisliiton pitkäaikainen kansanedustaja sekä II sosiaaliministeri Kekkosen kolmannessa hallituksessa 1950-luvun alussa.

Varsinais-Suomi ei suinkaan ole ainoa naapurinsa nurkanvaltaaja. Tampereen myötä pullistuva Pirkanmaa on sittemmin lohkonut historiallisesta Satakunnasta isoja alueita itselleen. Jopa perisatakuntalaisesta Punkalaitumesta tuli taannoin Pirkanmaan laitamia. Niin aina. Liekö ollut ollenkaan järkevä toimi.

toimittaja evp.
Jorma Kaarto
jtkaarto@gmail.com