Lieto ja Marttila ovat Suomen yritysmyönteisimpiä kuntia

0
Hanna Munter, Carita Maisila ja Anna-Maija Virtanen iloitsevat Marttilan kirkastuneesta mitalista.

LIETO, MARTTILA. Lieto voitti Suomen yrittäjämyönteisemmän kunnan tittelin jo neljättä kertaa peräkkäin keskikokoisten kuntien sarjassa. Marttila nousi alle 10 000 asukkaan sarjassa kahden vuoden takaiselta hopeasijalta kirkkaimmalle mitalille Yrittäjien Kuntabarometri -kyselyssä.

Kymmenen parhaan joukkoon sijoittui myös Aura, joka oli omassa sarjassaan kymmenes arvosanalla 4,04, kun asteikko oli yhdestä viiteen. Oripää sai arvosanan 3,10, Koski 2,81 ja Pöytyä 2,67. Varsinais-Suomen keskiarvo oli 3,26 ja koko maan 3,08.

IROResearch kysyi yrittäjiltä kevään aikana mielipiteitä yrityksen kotikunnan toiminnasta. Kyselyyn vastasi 9 564 yrittäjää eri puolilta Suomea. Varsinais-Suomessa vastaajia oli 962, mikä oli koko valtakunnassa toiseksi eniten.

Marttilassa avoimet ovet

Marttila sai tutkimuksessa kokonaisarvosanaksi 4,35 asteikolla yhdestä viiteen. Marttilan kunnantalolla tieto voitosta otettiin vastaa iloisin mielin.

–Tavoitteenamme on, että aina kun yrittäjä ottaa yhteyttä meihin päin, hänet palvellaan loppuun saakka. Kiireisen yrittäjän ei pidä joutua odottelemaan puhelimessa tai häntä ei tule pallotella virkamieheltä toiselle, Marttilan kunnanjohtaja Carita Maisila kertoo.

Paikallisen yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Anna-Maija Virtanen vahvistaa Maisilan tavoitteiden onnistuvan myös käytännössä.

–Kunnan ja yrittäjien yhteistyö on kehittynyt erittäin toimivaksi. Carita ja elinkeinoasiantuntija Jaakko Salmi vastaavat aina puhelimeen tai soittavat takaisin. Yhteistyö on sujuvaa ja nopeaa, Virtanen sanoo.

Maisilan mukaan ovet ovat aina avoinna yrittäjille. Vaikka viimeisen kahden vuoden aikana ei yrittäjiä ollakaan pystytty pandemian johdosta tapaamaan entiseen malliin, on yhteydenpidosta huolehdittu muilla tavoin.

–Yrittäjät voivat luottaa siihen, että mikäli asiat ovat kunnan hoidettavissa, tulevat ne järjestymään parhain päin, sanoo Maisila.

Liedossa korvat käytössä

Myös Lieto sai yrittäjiltä kokonaisarvosanan 4,35. Liedon kunnanjohtaja Mika Ingi uskoo tietävänsä salaisuuden Liedon jatkuvan menestyksen takana.

–Kaiken takana on yrittäjien aito kuunteleminen ja se, että kaikkia yrittäjiä palvellaan tasavertaisesti, Ingi toteaa.

Liedossa virkamiehet eivät jää virastotalon uumeniin, vaan tapaavat yrityksiä myös kentällä. Viime vuoden aikana Liedon yritys- ja elinkeinopalveluista vierailtiin yrityksissä yhteensä 1164 kertaa.

–Tässä työssä täytyy uskaltaa olla lähellä ja siellä missä asiakkaatkin ovat. Emme myöskään juoksuta asiakkaitamme, vaan koitamme pitää asiat mahdollisimman yksinkertaisina. Haluamme palvella yrittäjämäisellä otteella ja niin, kuin haluaisimme itseämme palveltavan, kommentoi Liedon yritys- ja työllisyyskoordinaattori Mika Stepanoff.

Ingi ja Stepanoff uskovat yhteistyön voimaan. Ei siis riitä, että kunta panostaa hyvään yhteistyöhön ja elinvoimaisuuteen, vaan koko yrittäjäkenttä täytyy saada mukaan. Yrittäjien positiivinen palaute ja kunnan menestys kuntabarometrissa onkin vuosien yhteistyön ja satojen ihmisten tekemän työn summa. Myös yhteishenki on Liedossa korkealla.

–Olen tulkinnut asian niin, että yrittäjien ja muiden toimijoiden kesken ei ilmene kateutta, vaan porukkaa auttaa toinen toisiaan, Liedon Yrittäjien puheenjohtaja Timo Kuukasjärvi taustoittaa.

Maakunta kolmas

Varsinais-Suomen maakunnan kokonaisarvosana oli tutkimuksessa 3,26. Tulos oli kahden vuoden takaisiin tuloksiin nähden 0,19 parempi. Alueiden välisessä vertailussa Varsinais-Suomi sijoittui kolmanneksi. Koko maan kokonaisarvosana oli 3,08.

–Tavoitteenamme on olla Suomen yritysmyönteisin maakunta. Viimeisen kahden vuoden aikana olemme panostaneet kuntien kanssa tehtävään yhteistyöhön entistäkin enemmän. Koulutamme kuntien virkamiehiä säännöllisesti muun muassa hankinnoista ja siitä, miten palveluprosesseista voitaisiin tehdä nykyistä yrittäjäystävällisempiä, kertoo Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter.