Musiikkikerholaiset sävelsivät maailmaa kauniimmaksi

0
Bambu-maskotti antoi aiheen musiikkikerhon omaan laulukirjaan.

LIETO/Tarvasjoki. –Taide on hyvä, sitä näkee joka puolella. Taide, on on, niin hyvä. Taidetta on niin monenlaista ja kaunistakin. Taide on hyvä. Tämä on taidetta, Minja Pääkkö riimittelee Tarvasjoen 4.–6.-luokkien musiikkikerholaisten koostamassa nuottikirjassa.

Lumin ja Pyryn lauluja -kirjassa ja kirjalla lapset taiteilevat maailmaa kauniimmaksi ja paremmaksi. Musiikkia harrastavat koululaiset ovat Satu Luukkosen ohjauksessa säveltäneet ja sanoittaneet kirjan kaikki yhdeksän laulua. Taatilan kuvataidekerholaiset ovat auttaneet kirjan kuvituksessa.

Musiikkikerholaiset tekivät töitä kirjansa eteen syksystä alkaen ja valmista tuli sopivasti ennen kesälomia. Työ ei ole ollut pelkästään musisointia, vaan alusta alkaen myös hyväntekeväisyysprojekti. Kirjasta saatavan tuoton musiikkikerholaiset lahjoittavat Ähtärin eläintarhan pandojen ja uhanalaisten eläinten suojeluohjelmaan.

–Meitä yhdistää halu tehdä maailmasta parempi paikka. Paikka, jossa kaikki eläisivät yhdessä, ja jossa kukaan ei jäisi ongelmiensa ja huoliensa kanssa yksin. Paikka, jossa luonto olisi kaunis ja terve ja eläimet olisivat vapaita. Paikka, jossa ei olisi epätoivoa, sotaa, köyhyyttä tai kaikkea muuta pahaa, lapset tiivistävät toiveensa ja laulujensa sanoman kirjan esipuheessa.

Lasten mukaan säveltäminen, sanoittaminen ja kirjan tekeminen on ollut hauskaa, kivaa ja mielenkiintoista. Parasta on ollut, ettei kukaan jäänyt ulkopuolelle, vaan kaikki tehtiin yhdessä ja jokainen sai vaikuttaa lopputulokseen. Esimerkiksi ideointia jatkettiin yhdessä somessa kerhotuntien ulkopuolella.

Säveltäminen oli kerholaisille uusi kokemus, mutta lasten mukaan se oli lopulta aika helppoa.

–Aluksi ei meinannut keksiä melodiaa, mutta Satu auttoi.

Luukkosen neuvo oli aloittaa sanoista.

–Sanoista oli helppo lähteä liikkeelle, Eeva Varvas sanoo ja toteaa laulujen syntyneen kuin palapelin paloja yhdistellen.

Ensimmäinen laulu syntyi kerhon maskotista Bambu-pandakarhusta ja siitähän tuli sitten myös idea kirjan tuoton lahjoittamisesta Ähtärin eläinpuiston pandoille sekä muille uhanalaisille eläimille. Kirjan julkaistuaan kerholaiset tekivät viime viikonloppuna myös retken Ähtäriin Lumia ja Pyryä tapaamaan.

Rahat matkaan ja kirjan toteuttamiseen lapset hankkivat muun muassa viemällä tarpeetonta tavaraa kirpputorille myyntiin sekä keräämällä sponsoreita. Luukkonen toteaakin kerhossa opitun paljon muutakin kuin musiikin tekemistä, muun muassa uskoa ja luottamusta itseen ja omaan tekemiseen.

–Kerholaiset ovat huippuluokan osaajia, aktiivisia ja innostuneita, hän kehuu suojattejaan eikä varmastikaan turhaan kiittele.

Iloinen ryhmä vastailee toimittajan kysymyksiinkin reippaasti ja käyttäytyy niin kohteliaasti ja hienosti, että jokaisen vanhempi voi olla ylpeä jälkikasvustaan.

Kaiken tehdyn työn jälkeen lapsista paistaa ansaittu ilo ja ylpeys. Säveltämiään, lapsille suunnattuja lauluja kerholaiset pitävät tarttuvina ja helppoina oppia. He pääsevät esittämään niitä vielä ennen kesälomaa.

–Vähän jo jännittää, kun en ole aiemmin esiintynyt muille kuin omalle perheelle, Enni Hirvensalo miettii.

 

Musiikikerholaiset myyvät Lumin ja Pyryn lauluja -kirjaa viiden euron kappalehinnalla. Kirjaa voi tiedustella Satu Luukkoselta sähköpostitse satu.m.luukkonen@gmail.com.