Optimisti onnistuu, pessimisti ei pety

0

Meillä ihmisillä on valtavan kova tarve asettaa itseämme ja toisia erilaisiin lokeroihin. Lokeroista löytyvät yleisesti vain ääripäät ja silti niihin pyritään sullomaan koko kansakunta; minä olen ekstrovertti ja naapurin Pena on aina ollut introvertti eli siis sellainen vetäytyjä. Ekstrovertti arvostelee helposti itseään liian avoimeksi ja introvertti esittää harminsa siitä, kun ei oikein uskalla päästellä menemään sosiaalisissa tilanteissa.

Sitten on tietenkin kaikennäköiset ruokavalioon ja seksuaalisuuteen liittyvät lokeroinnit, puhumattakaan musiikkimausta. Kun joku kertoo olevansa vegaaninen emo a-seksuaali, pitää jo kaivella vanhoja Tiedon portaita kirjahyllystä ja tarkistella terminologiaa. Internet taitaa seota monista varsinkin seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvistä hakutermeistä, sillä usein haun mukana tulee tiedon kaveriksi kaikenlaista spämmiä. Hetero hevari, joka grillaa T-luupihviä, saattaa tuntea olevansa marginaalissa – ainakin jos uskoo naistenlehtien kansitekstejä tai katselee tosi-tv-ohjelmia.

Oma suosikkikategorisointini liittyy elämänasenteeseen. Ollako optimisti vaiko ei? Tai siis ei siitä kuitenkaan mitään tule, kun ei voi olla asiasta varma, toteaisi pessimisti.

Lokeroinnilla tehdään varmasti paljon hallaa, sillä maailma ei ole kovinkaan mustavalkoinen, kuten eivät persoonallisuudetkaan ole, mutta asenne on hyvin ratkaisevassa asemassa. Vanha sananparsi – optimisti onnistuu, pessimisti ei pety – toimii kuin junan vessa. Elämään positiivisesti ja luottavaisesti suhtautuvat kestävät varmasti myös vastoinkäymisiä paremmin ja saavat enemmän irti mahdollisuuksista, kun alitajuisesti itse pyrkivät myötävaikuttamaan asioiden onnistumiseen.

Pessimisti on jo valmiiksi kyyryssä, kun odottaa taivaan putoavan niskaan koska hyvänsä. Pessimistin kanssa oleminen ja eläminen käy optimistille helposti raskaaksi ja varmasti myös toisin päin. – Mitäs minä sanoin, voidaan kuulla kumman tahansa suusta. Toinen sanoo sen pisteliään tai alistuneen tietäväiseen sävyyn ja toinen taas hilpeän tyytyväisesti. Molemmat ovat siis onnistuneet omassa lokerossaan.

Lokerokaapista onkin sitten hieman vaikea hiippailla ulos, mutta toivottavasti annamme yhdessä pessimistille mahdollisuuden toiveikkuuteen tai optimistille olkapään, kun asiat eivät menneetkään tahdonvoimalla ihan parhaiten päin.

toimituksen avustaja
Tuomas Honkasalo
tuoveli@gmail.com