Auran Aurinkoviikkoon vihellettiin vauhtia junan pillillä

0
Asemapäällikön virkaa toimittanut Toni Tikkanen heilautti punalippua ja veturin jarrut alkoivat kirskua. Auran seisake ei ole kovin selkeäpiirteinen, joten hieman taisi mennä juna ohi pysäkin. Kuva: Tuomas Honkasalo

AURA. Auran ensimmäinen Aurinkoviikko käynnistyi jo maanantaina, mutta pääsi todenteolla vauhtiin tiistaina, kun veturi veti taas pari vaunullista turkulaisia tutustumaan Auraan ja Auran iltatoriin. Aurasta käytiin junalla myös Kyrössä ja takaisin, joten junailun makuun päästiin kunnolla.

Aurinkoviikko puhutti väkeä iltatorilla ja sitä kehuttiin hyväksi ideaksi.

–On tosi kivaa ja monipuolista ohjelmaa. On myös hienoa, että yritykset ovat tässä mukana ja nyt pääsee tutustumaan kaikkeen yritystoimintaan, jota Aurassa on, kertoi Liisa Pasto ja mainitsi osallistuvansa ainakin vielä lauantain Sikajuhliin.

–Aurasta on tullut selvästi houkuttelevampi asuinpaikka. Ikään kuin on onnistuttu faceliftaamaan kuntaa, kehaisi puolestaan Hanna Lammela.

Houkuttelevuutta selvästi on, sillä kaikki 110 junamatkapaikkaa oli myyty loppuun. Enemmänkin olisi todennäköisesti myyty, mutta paikkamäärä oli rajallinen, sillä takaisin Turkuun mentiin bussilla.

–Tässä saatiin hyvin yhdistettyä junamatka sekä Auranjoen matkailutie. Molemmissa busseissa on opas, joka kertoo matkailutiestä yleisesti ja juttelee muutamasta kohteesta myös bussimatkan aikana, kertoi matkailukoordinaattori Susanna Ansio.

Junamatkan oli moni bongannut Doerz-palvelusta, josta liput sai ostaa. Samassa palvelussa on Auran osalta myynnissä myös muun muassa liput Sikajuhlaan sekä Pyöräkunnon kajakinvuokrausta.

–Viime vuonna lupasin jo tyttärelle, että lähdetään junalla Auraan, mutta sitten hän tuli kipeäksi ja oli pakko perua. Hän on nyt vuoden verran asiasta muistutellut ja kiva, että saatiin liput hommattua, kertoi turkulainen Tiia Juntunen.

–Me asutaan Portsassa ja nähdään ratapihalle. Kun pienestä pitäen tytär on katsonut junia, niin tämä reissu piti tehdä, Juntunen selvensi.

Juntuset eivät näkisi mahdottomana, että lähijunaliikenteen toteutuessa Auraan voisi tulla toistekin, mutta ihan viikoittain ei Juntusia Aurassa nähtäisi.

Junalla Auraan tulleet Tiia ja Leana, 4, Juntunen nauttivat Peltsin savukalasta. –Junamatka oli tosi mukava kokemus ja Aurassa tuntuu olevan leppoisaa, Tiia Juntunen kertoi. Kuva: Tuomas Honkasalo

Laulava kalakauppias

Sen sijaan Aurasta saattaa hyvinkin tulevaisuudessa bongata useamminkin uudet kasvot, sillä Peltsin kalan yrittäjä on vaihtunut. Ilpo Peltonen on viime viikot opettanut uudelle yrittäjälle Sanna Ajakaiselle kalan savustamisen saloja.

–Kun on ikänsä jotain tehnyt, niin ei uskalla ihan sanoa, että olisi lopettanut, mutta ehkä olen tässä keksimässä jotain tilalle, Peltonen naurahti savustamisen lomassa.

Uusi yrittäjä löytyi tuttavan kautta.

–Korona-aikana ihmiset oppivat käymään savukalakaupalla. Nyt kun asiakaskunta on vakiintunut, niin tämä on myös vakiintunutta kaupantekoa, vaikka korona onkin helpottanut, Peltonen paljasti ja kehui samalla Auran kunnan kehittämisjohtajaa Anna-Mari Alkiota , joka on ollut edistämässä yrittäjien asiaa.

Juhannuksen jälkeen Peltonen karistaa savut jaloistaan ja Ajakainen jatkaa itsenäisesti.

–Rakastan ruokaa ja kalaruokia. En ole savukalaa tehnyt aikaisemmin, mutta Ilpo on todella taitavasti minut opettanut ja kertonut kaikki liikesalaisuudet. Olen aikaisemmin tehnyt laulunopettajan työtä ja musiikkialan hommia, mutta alan epävarmuus ajoi yrittäjäksi eri alalle. Tykkään oppia uusia asioita eli mukavaa oli ottaa haasteen vastaan, Ajakainen kertoi.

Turusta Aurassa töissä käyvä Ajakainen ei myöskään näe mahdottomana maalaismaisemaa asuinpaikkana.

–Mennään nyt asia kerrallaan, mutta pienempi paikkakunta olisi kyllä mieleen.
Tuomas Honkasalo